NYHETER 2021-09-21 KL. 10:45

Politikernas svar på problemen på boendet: "Särö helt annat än Vardaga"

Vardaga får hård kritik från politikerna för bristande vård. Men problemen på kommunala boendet i Särö har inte orsakat debatt.

Politikernas svar på problemen på boendet: "Särö helt annat än Vardaga"
Vardaga får hård kritik från politikerna. Men problemen på kommunala boendet i Särö har inte orsakat debatt. Maj-Britt Rane Andersson (S) och Hravn Forsne (M) menar att det är en skillnad mellan boende.Det var efter att covid-19 tagit sig in på Kolla vård- och omsorgsboende i månadsskiftet november/ december i fjol som kommunen började granska boendet. Det ledde till en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg gällande allvarlig vårdskada.

Därefter startades en oberoende granskning av Vardagakoncernens alla fyra boende i Kungsbacka. De första delrapporterna bekräftade problemen som rapporterats både internt hos vårdförvaltningen och i tidningsartiklar.

Vickan och Ekhaga hade mindre problem, enligt revisorerna, medan Kolla och Blåvingevägen fick kraftig kritik för bristande rutiner och styrning. Slutrapporten om privata vårdgivaren Vardaga ska bli klar i oktober.

Olika reaktioner


Vård och omsorgsnämndens ordförande Hravn Forsne (M) har varit minst sagt upprörd, och ifrågasatt avtalet. Socialdemokraten Maj-Britt Rane Andersson har krävt att kommunen tar över alla boenden i kommunal regi.

Men när Norra Halland i somras avslöjade att det även var stora problem på kommunala boendet i Särö var det ingen av dem som offentligt reagerade. Och för en gångs skull är de politiska motståndarna överens, och menar att det är stor skillnad.

– På kommunala boenden har jag rådighet att gå in och rätta till när det blir fel. Cheferna är på plats, och jag får kontinuerliga uppdateringar. Där kan jag ta det fulla ansvaret.

När det gäller Vardaga styr vi via avtalen, förklarar Hravn Forsne.

– Sen är det också skillnad i vad som hänt: på Kolla saknade man styrning och basala hygienrutiner och det resulterade i 11 dödsfall.Maj-Britt Rane Andersson har samma uppfattning.

– Det gick för fort när man startade i Särö, processen blev tokig och det är beklagligt. Men eftersom det är kommunalt kan vi i nämnden gå in direkt. Nu jobbar de hårt och måste få en chans att i lugn och ro rätta till det. Det är en helt annan sak med Vardaga, det som de har gjort går inte att beskriva.

  

Läs mer: Tufft på boende – hoppas på ordning till jul

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.