Två gånger på kort tid har personal på ett gruppboende drabbats av våldsincidenter. Arbetsgruppen oroas av situationen.
Onsdagen 25 juni fick en medarbetare ta emot slag av en person, som kommit i affekt, på ett gruppboende i Kungsbacka. Tre dagar senare attackerades en annan medarbetare som fördes till sjukhuset i Varberg med ambulans.
– Det gick inte att avleda personen och blev väldigt illa. Polis och ambulans var också på plats, säger en person som vill vara anonym.
Båda fick hjärnskakning till följd av det inträffade, och är för närvarande sjukskrivna från sina jobb.
Personalen ska ha agerat enligt verksamhetens handlingsplaner för hot och våld. Att händelserna ändå kunnat inträffa anses aktualisera frågan om arbetsmiljö och säkerhet på LSS-verksamheterna i kommunen.
– Personen har ett utmanande och självskadande beteende. Det är det som gjorde att personen hamnade i affekt och slog på medarbetaren. Både de som bor där och personal påverkas, ingen kan vara i de allmänna utrymmena i och med att personen ganska ofta är där.
På grund av personens problematik ska denne alltid ha dubbelbemanning. Men semestertider och sjukskrivningar gör att det nu bara är en medarbetare som jobbar med personen.
– Det är på grund av personalbrist.
Den senare händelsen, där medarbetaren fick föras till sjukhus, är anmäld som arbetsskada både till kommunen och Arbetsmiljöverket och fackförbundet är inkopplat.
Även de andra som bor på boendet mår dåligt av det inträffade.
Har det hänt liknande förut?
– Inte så här illa, nej. Det har hänt att det blivit slag, men inte på det här sättet.
Hundratals säckar blir liggande i lokalen
Sammanträffanden ger ringar på vattnet
"Frågan är inte om, utan när ett barn utsätts"
I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.