NYHETER 2019-07-29 KL. 12:06

På spaning efter droger

På spaning efter droger

TV-klipp och nyheter

Det är en tidig tisdagskväll i juni. Trots den tryckande värmen har Ulrika på sig en lång jacka för att dölja sitt tjänstevapen.  På Resecentrum rullar pendeltågen in tätt. 
– Genom att bara vara synliga kan vi stoppa några försäljningar. Det går ju fort att hoppa av tåget, låtsas krama om en kompis och sedan hoppa på tåget och lämna kommunen igen, säger Ulrika*. 
– Man ser vilka som känner igen en civilklädd polis, sättet vi rör oss på och iakttar. Man vet också varför de känner igen oss, säger Jesper. 
En del är mer försiktiga än att stå på perrongen och köpa och sälja. På andra sidan spåren mot Gårdskulla har polisen flera gånger ertappat unga med narkotika. Ulrika tittar ut över spåren. En ung man på en svart damcykel dyker upp, tittar avvaktande på Ulrika och vänder sedan. Även Jesper kommer upp på perrongen. Cyklisten som återvänt tar en snabb titt på båda och drar sedan därifrån.
– Jag tror jag vet vem det är. Vi har tagit honom för innehav en gång, han säljer troligtvis, säger Ulrika.
Har de så bra koll på er?
– De har en oerhörd koll och ryktet går direkt. En del av dem har folk ute på cyklar som bara är ute och kollar efter polisen.
En vanlig tisdag, hur mycket händer då?
– När det gäller cannabis händer det alltid. Vi har tagit 16-åringar en vanlig vardagseftermiddag klockan 16, som röker på, säger Ulrika.
En del tycker ni ska lägga fokus på annat än unga som missbrukar…
– Ja, det är en vanlig kommentar, ”fokusera på de som säljer istället”, men hur tror folk vi hittar dem då? Och vad ska det bli av ungdomarna? De som inte klarar gymnasiet och är inne i ett kraftigt cannabismissbruk, det är inte så att de har ett heltidsjobb eller läser på högskola när de fyller 21. Det blir ett samhällsproblem i slutändan, säger Ulrika.
Vad mer kan ni göra?
– Jag vet inte. Men föräldrar måste få veta hur det ser ut. Hur mycket narkotika det är i omlopp bland ungdomarna och hur lätt de får tag på det. Hur många som använder det. Jag tror inte folk i allmänhet förstår hur illa det är, säger Ulrika. 

Polisen har en särskild grupp med civilklädda poliser som endast jobbar med narkotikaproblematiken i Kungsbacka.
– Polisledningen prioriterar arbete mot narkotika. Fokus ligger på unga som missbrukar. Vi följer utvecklingen under tid och det känns som att inflödet är större än tidigare år, säger Patrik som leder spangruppen.
För två år sedan var Norra Halland senast ute med spangruppen. Då önskade de att bli frikopplade från larm för att fokusera på narkotikan, och ett bättre samarbete med socialtjänsten. Så blev det också. 
– Vi har idag bättre förståelse för varandras arbetssätt, vad vi har att förhålla oss till. Men vad som framförallt har förbättrats är orossamtalen som vi har tillsammans med soc, med de som är under 15 år, säger Patrik.
Orossamtalen har blivit ett regelbundet inslag för polisen. När de stöter på unga i drogsammanhang tar de kontakt med socialtjänsten och knackar sedan tillsammans på dörren till familjen. 
– Det finns ingen förberedelsetid för familjen. Vi sitter ner med föräldrarna och den unge och för just ett samtal. Det är i mångt och mycket socialtjänstens uppdrag, men vi samverkar och det får en tyngd när vi är med, säger Patrik.
– Det handlar just om oro. Vi är oroliga, socialtjänsten, föräldrarna och den unge. Men föräldrarna är väldigt tacksamma när det sker. Vi har inte ett enda exempel på någon som blivit förbannad, säger Jesper. 
När polisen sedan lämnar är det upp till socialtjänsten och föräldrarna om eller hur man går vidare. Ingen återkoppling sker till polisen, om inte föräldrarna ger sitt samtycke. 
Socialtjänsten har även varit med spangruppen ute en kväll när de jobbade. 
– Det var jättebra. En av dem fick träffa på sin klient i en miljö där det var överlåtelse av cannabis. Det var nog bra för socialsekreteraren att få se hur det ser ut, säger Ulrika.

INNERSTADEN
Klockan är efter 18. Innerstadens serveringar är fullsatta och mycket folk är i rörelse. Vid Norra Torggatan går Jesper fram till en person han varit i kontakt med upprepade gånger. Det ser ut som två kompisar som står och småpratar, innan mannen får visa vad han har i fickorna. Ingenting vid första anblick. Jesper ber honom även att ta av sig kepsen för att visa att inget döljer sig där. Jesper ber honom åter tömma fickorna.
– Jag vill ha båda fickorna ut och händerna öppna samtidigt.
Då kommer det fram en halv karta med det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol. Inlindad i gladpack ligger fler vita tabletter. 
Ulrika går nu närmare i fall Jesper behöver hjälp, men allt är lugnt. En av mannens kompisar kommer fram och undrar vad som händer. ”Det är polisen” svarar han. ”Jaha, jag undrade om det var bråk eller nåt”, säger kompisen och går.
Mannen med tabletterna ber upprepade gånger att i alla fall få behålla två stycken, eftersom han mår dåligt. Det får han inte. Samtalet går lugnt vidare. 
– Erkänner du? frågar Jesper. 
– Jag erkänner, säger mannen. 
– Ha det bra, säger Jesper. 
Mannen går och sätter sig på en uteservering och Jesper och Ulrika går vidare. Få personer har ens uppfattat kontrollen. 
– Han berättade att han hade festat hårt och använde tabletterna för att ”komma ner”. Han var helt rödsprängd i ögonen och hade förmodligen varit positiv på flera droger om vi testat honom. Men eftersom han hade ett innehav behövs inte det. Innehav väger tyngre än eget bruk, förklarar Jesper och fortsätter.
– Han är vuxen och har saker på sig sedan tidigare. Det är ingen mening med att ta urinprov på honom eftersom han hade narkotika på sig. Med yngre är det en annan sak. Det är viktigt så att de kan få hjälp om de inte redan har kontakt med socialtjänsten, säger han.


igcaption>I innerstan kontrollerades en person. Han hade narkotikaklassade tabletter i fickan. Tabletterna togs i beslag. Foto: Josefin Julén

I våras skrev polisen i Kungsbacka på sin Facebooksida om en ökning av Tramadol. Det är ett narkotikaklassat läkemedel som i missbruksleds används bland annat för att förstärka effekten av andra droger. Samtidigt är läkemedlet ångestdämpande och minskar hungerkänslor. 
Det senaste två åren har polisen i Göteborg gjort stora beslag av Tramadol som bland annat kommit från Indien. Men drogen är populär och används av många unga missbrukare. 
– Det är lite som att man får med sig en handgranat när man köper en Kalasjnikov. En del skickar med en tablett när de säljer cannabis. Tramadolen är starkt beroendeframkallande och väldigt farlig, säger Jesper.

BADHUSPARKEN
Jesper och Ulrika står på Vallgatan när Patrik ropar på radion. Patrik har cyklat runt i innerstaden och på håll syns hans vita skjorta när två unga killar rusar genom Badhusparken. Patrik hinner precis genskjuta killarna med sin cykel, innan trappan upp mot Resecentrum. 
Killarna är upprörda och vill inte prata med polisen. Patrik håller i en av killarna, tills han lugnar ner sig. De är 18- respektive 16 år. 18-åringen förs till polisstationen där han får lämna urinprov. 16-åringen får gå.
– Den äldsta kille satt och rökte en joint när jag kom fram med cykeln. När jag legitimerade mig så sprang han. Det kan ju bli lite dramatiskt när folk ska börja springa, men det gick ju bra.
De visade sig att båda killarna hade permission från Fagareds ungdomshem. 18-åringen har varit där i mer än ett år för flera våldsbrott, men är aldrig dömd för narkotikabrott.
– Han var positiv på cannabis och Tramadol. Han hade även ett innehav på sig, en liten boll cannabis i form av hasch, säger Patrik. 
Efter kissprovet och en anmälan om narkotikabrott genom innehav och eget bruk, får han ta pendeln tillbaka till Fagared. 


figure>

TRIANGELN 
Sedan april jobbar polisen med en insats som kallas Triangeln. Det innebär att utryckningspoliserna ska lägga sin tid inom ett geografisk område (triangeln) där unga ofta ertappas med droger.
Kungsbacka har också samarbetat med Mölndals lokalpolisområde. Ungdomarna i kommunens norra delar, handlar ofta i Göteborg. 
– När utryckarna inte är på larm är det vad de ska fokusera på genom bland annat ökad närvaro. Först var tanken att satsningen skulle pågå till slutet av maj. Sedan juni. Men det fungerar så bra så det kommer fortsätta över hela sommaren, säger Ulrika. 
Varför ökar narkotikan så mycket?
– Jag tror det beror på att så många unga mår dåligt. De upplever en väldigt stress med skola och från samhället i stort. Att man ska vara lycklig och framgångsrik och hinna med allt, säger Ulrika. 
– Det är en köpstark kommun. Vi har ungdomar som kör runt i mopedbilar för 170 000 kronor. Kungsbacka är en lukrativ marknad och för langarna kan det nog upplevas säkrare att sälja här än i Angered, säger Jesper.
– Det är också väldigt mycket ungdomar i den här kommunen. Och det är klart att den starka legaliseringskampanjen påverkar. Men jag förstår inte varför man väljer narkotika före alkohol? säger Patrik.
– Det är lättare för dem att få tag på cannabis än alkohol, säger Ulrika.
– Ungdomarna upplever det som riskfritt och tycker inte det är en stor grej, säger Jesper.

SYNLIG NÄRVARO
Utryckarna Simon och Bernhard arbetar i uniform. Till skillnad mot spangruppen, arbetar de genom att synas. Kvällen är lugn och de rullar med bilen genom innerstan, stannar på Hamntorget och pratar med en grupp ungdomar som njuter av värmen.
– Har ni en trevlig kväll? Vad ska ni göra sen då? frågar Simon genom polisbilens öppna ruta. 
Ungdomarna kommer nyfiket fram och pratar och undrar hur polisernas kväll går.

Färden går vidare över flera skolgårdar i centralorten. Vid Tingbergsskolan har fyra ungdomar spelar basket och sitter kvar med bollen. Simon och Bernhard kliver ur bilen och småpratar och kastar några bollar från straffkastlinjen.
– Jag håller på den långe! säger en av ungdomarna och fnittrar.
Vid nästa skola sitter två killar i 20-årsåldern. En av dem ser inte alls pratsugen ut. Bernhard pratar med honom en lång stund och killen får visa vad han har i fickorna. Inget olagligt. 
– Han mår inte så bra, men har kontakt med socialtjänsten och går på regelbundna drogtester. Jag har träffat honom några gånger. Det här var motsatsen till ungdomarna som spelade basket, förklarar Bernhard efteråt. 
Under loppet av en timma har det pratat med ett 20-tal ungdomar och kollat av skolgårdar, innan det kommer ett larm om en MC-förare som vägrat stanna vid en poliskontroll. 
Blåljus och sirener sätts på och patrullen lämnar centralorten.

AVSLUT
På polisstationen skriver spangruppen anmälningarna de gjort under kvällen. Deras arbetspass är nästan slut. 
Har det varit en vanlig vardagskväll för er?
– Ja, det törs jag nog påstå. Det har verkligen förändrats och blivit mycket mer narkotika. I årskullen 99-01 är det hur många som helst som använder cannabis. Jag vet helt ärligt inte hur vi ska kunna vända på det här? säger Ulrika. 

*Poliserna i spaningsverksamheten har fingerade namn 



TV-klipp och nyheter

Alva Perssons stora afton – pajade hemmafesten
HANDBOLL 2024-10-03 KL. 21:37
Premium

Alva Perssons stora afton – pajade hemmafesten

HK Aranäs smakstart på säsongen fortsätter efter ny skalp

Andreas återskapar färg i historiska bilder
KULTUR & NÖJE 2024-10-03 KL. 20:30
Premium

Andreas återskapar färg i historiska bilder

Ställer ut kolorerade bilder från sina samlingar

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-10-05 KL. 07:59
Kommunen: "De har fått återkoppling"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.