På promenad genom historien
Landet för längesedan ligger närmare än man kan tänka sig.
Det går till och med att ta pendeltåget nästan hela vägen fram.
En promenad genom Kvarnbyn, precis vid sidan av Mölndals bro är som ett steg rätt in i förrförra seklet.
Vattenkraften som fallet i Mölndalsån gett är grunden till den industri som sedan växte upp i området.
Ett par veckor före midsommar är vattenståndet i Mölndalsån hyfsat lågt, så Mölndalsfallen som passerar ner mellan de gamla fabriksbyggnaderna som kantar den branta backen Mölndals kråka, är semestrigt lugna. Men det virvlar på ändå, och det är kraften i vattnet som ligger bakom områdets uppgång.
– Innan elektriciteten kom var det vattenkraft som kunde driva tyngre maskiner och kvarnar som var för tunga att klara för hand. I Västsverige fanns det bara fallen i Trollhättan och så det här, säger Malin Broby, museipedagog på Mölndals museum.
Från uteserveringen på museets café har man strålande utsikt över ett stycke industrihistoria.
Redan på 1300-talet känner man till att det fanns kvarnverksamhet på platsen för Kvarnbyn. Platsen spelade också en central roll när Göteborg grundades och blev till.
Det mesta av bebyggelsen i dag stammar dock från det sena 1800-talet.
– Den äldsta byggnaden som står här i dag är hembygdsgården som är byggd 1805, säger Malin Broby.
Malin Broby är museipedagog på Mölndals museum.
Papper, textil och oljeslageri
En hel dagsutflykt till Kvarnbyn är kanske att ta i, men för en eftermiddags- eller kvällspromenad efter jobbet är avståndet perfekt. Stensjön med sin badplats ligger i sin tur också bara ett (drygt) stenkast bort i riktning Gunnebo.
Bra lårträning får man på köpet för det är branta backar som gäller. Längs med forsen ligger det som en gång i tiden var fabriker. I slutet av 1800-talet var Kvarnbyn ett av landets främsta industriområden. Främst handlade det om papper, textil och oljeslageri, där man tillverkade linolja med hjälp av stampar, men också fortsatt kvarnverksamhet för lantbruket.
Längs de vindlande gatorna vid sidan av de gamla fabriksbyggnaderna ligger så de gamla träkåkarna gavel vid gavel.
– Till en början bodde arbetarna inne i fabrikerna, sedan började det byggas arbetarbostäder. Fabrikörerna lånade ut pengar till att bygga hus. Eftersom det sedan var svårt att betala tillbaka, kunde de behålla sin arbetskraft.
I dag är det fortfarande bostäder i de gamla husen, men betydligt mindre trångbott än då när varje familj hade ett rum att husera i.
Café och krog
Längst upp i Kvarnbyn ligger Mölndals museum, där Forscaféet har en uteservering ut över forsen. Längst ner i botten ligger Kråkans krog, där uteserveringen ligger vid den nu aningen mindre forsande Mölndalsån.
Det finns också en nybyggd grillplats med bord och bänkar och utsikt ner över Mölndal och det gamla pappersbruket som just byggs om till bostäder. Bakom hembygdsgården ligger dessutom en liten park med lekplats och paviljong.
– På torsdagskvällarna i sommar planerar vi också för olika barnaktiviteter i parken och man kan låna kubb och andra leksaker i museet, säger Malin Broby.
I muséet finns också en informationsbroschyr om Kvarnbyn och en vandringskarta att hämta. Runt om i Kvarnbyn står dessutom informationsskyltar som berättar om historiken.