NYHETER 2022-10-17 KL. 07:00

Oro på Signeshus efter flyttförslaget

Av Anton Lorentzson

Under tisdagen gick Vård- och omsorgsnämnden ut med ett pressmeddelande om Signeshus äldreboende, vilket Norra Halland skrivit om. Kort sagt så ska äldrebondet renoveras och de boende har erbjudits plats på Björkris istället. Men beskedet kom inte utan kritik.
– Mamma har inget intresse av en flytt, men kommer få en hyreshöjning på 23 procent, säger Ulf Aspestedt vars mamma är boende på Signeshus.

Oro på Signeshus efter flyttförslaget
Signeshus äldreboende och Ulf Aspestedt. Foto: Norra Halland & Privat

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Ulf Aspestedts mamma är boende på Signeshus. Hon har en 45 kvadratmeter stor lägenhet som hon betalar 6350 kronor för. Under tisdagen fick hon ett brev från Vård- och omsorgsnämnden och insåg att hon skulle behöva flytta i mars nästa år. Anledningen är att Signeshus ska genomgå en omfattande renovering som gör att det kommer bli svårt att bo kvar under tiden som arbetet pågår. I brevet stod det att hela Signeshus, boende och personal, kommer att flytta till nybyggda Björkris vård- och omsorgsboende, två kilometer bort. Om förslaget går igenom påbörjas flytten i mars.
– Min mamma blev väldigt bekymrad och uppjagad över detta. Lägenheterna i Björkris är 32 kvadratmeter vilket blir en minskning, samtidigt som hyran kommer öka med 23 procent, 1440 kronor i månaden. En mindre lägenhet till ett högre pris för en pensionär, det är lite hårt minst sagt, säger Ulf Aspestedt.

Dålig framförhållning
I brevet står det också att kommunen kommer att ordna ett informationsmöte där boende och anhöriga är välkomna för att ställa frågor och ha en dialog. Mötet hålls på måndag. Dålig framförhållning menar Ulf Aspestedt.
– Framförhållningen är undermålig. Mötet är på måndag och man ska anmäla sig senast fredag klockan 12. Jag som anhöriga har inte blivit informerad tidigare, jag fick inget brev. Nu var det ren tur att jag inte hade något annat inbokat på måndag. Vill de inte ha oss där, det var lite känslan jag fick. Hade de varit smarta så hade de ju informerat oss i tid för att få med oss på tåget istället. Då hade vi kunnat hjälpas åt med att göra det så smidigt som möjligt. Nu står vi här som fågelholkar istället. Hela processen och framförhållningen är korkad.
Förutom höjd hyra och mindre lägenhet, vad får det mer för konsekvenser för din mamma?
– Det innebär i realitet att hon inte kan gå in till stan längre. Hon är ute och går varje dag. Ibland in till stan för att handla. Vår bedömning är att det kommer bli för långt från Björkris. Ja, det är bara två kilometer, men hon är nästan 90 år gammal. Det är en tydlig nackdel, att närheten till stan försvinner på ett sätt, säger Ulf Aspestedt.

Formellt beslut ska tas
Onsdagen den 19 oktober har Vård- och omsorgsnämnden sitt nämndmöte. Då ska det formella beslutet för renoveringen tas. Hravn Forsne är ordförande i nämnden. Han förstår att det finns funderingar kring beslutet.
– I vanliga fall hör många av sig snabbt med olika sorters kritik när det gäller sådana här beslut. Så har det inte varit denna gången, men jag förstår att det finns frågor. Alla frågor ska besvaras innan vi tar något beslut, säger han och fortsätter:
– Vi måste fatta beslut med tanke på vår lokalförsörjningsplan, men om det fortfarande finns frågor så kan vi bordlägga det och ta beslut i november istället. Vårt mål är att detta kommer ske i mars nästa år och då tar vi med befintlig personal så att omställningen ska gå så smidigt som möjligt. Vi hoppas att människor som är berörda känner, precis som vi, att detta bara är positivt.


Hravn Forsne, ordförande i nämnden för Vård- och omsorg i Kungsbacka kommun. Arkivfoto: Norra Halland


"Ske med de boende, inte mot dem"
Mötet på måndag kommer hållas fysiskt, men också digitalt för alla som inte kan befinna sig på plats. Allt för att så många som möjligt ska få ställa sina frågor och framföra sina synpunkter. Det går också bra att ringa till nämnden eller förvaltningen med sina frågor.
– Det här är något som ska ske med de boende, inte mot dem. Om beslutet går igenom, efter dialog och synpunkter så kommer alla flytta till Björkris i mars och så renoverar vi när det är tomt. Är det ett motstånd mot detta så kommer vi inte genomföra flytten på det här sättet.
Vad tänker du om de höjda hyrorna och de mindre lägenheterna?
– Där är det så att det finns något som kallas förbehållsbelopp. Kort sagt är det att man ska ha en viss summa kvar efter att man betalat hyra och sådant. Pengarna som den boende har efter sin pension och efter betalning av räkningar ska inte förändras. Sen kan man också söka kommunala bostadstillägg, vilket näms i brevet vi skickade ut. Vad gäller mindre lägenheter så är det lite olika hur lägenheterna är konstruerade. På Björkris finns det också större gemensamma ytor. Man byggde vård- och omsorgsboenden lite annorlunda på 90-talet än vad man gör idag. Det är också därför vi behöver renovera Signeshus, säger Hravn Forsne.



TV-klipp och nyheter

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

I topp: Renoverad gård från 1850-talet
2025-05-08 KL. 19:00
Premium

I topp: Renoverad gård från 1850-talet

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

Tränaren om FBK:s nya truppbygge
BANDY 2025-05-07 KL. 20:00
Premium

Tränaren om FBK:s nya truppbygge

✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Spelet bakom värvningarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.