TV-klipp och nyheter

NYHETER 2024-07-09 KL. 16:17

Omtvistat beslut om ensamarbete för nattpersonal har tagits

Av Julia Sandstén Vikberg

Förvaltningen för vård och omsorg har tagit beslut om ensamarbete för nattpersonal inom hemtjänsten, trots att fackförbundet Kommunal ställt sig oeniga till beslutet.
– Vi kan tycka att det är tråkigt att man inte tar personalens oro på allvar, säger Peter Johansson, ordförande för Kommunal i Kungsbacka.

Omtvistat beslut om ensamarbete för nattpersonal har tagits
Nu har förvaltningen tagit beslut om en ny organisation för nattarbete inom hemtjänsten. Arkivfoto: Norra Halland

Den nya organisationen för nattpatrullen inom hemtjänsten, som förvaltningen nu har tagit beslut om, innebär att antalet medarbetare ska minskas från 58 till cirka 40 och att det ska bli fler singelbemannade bilar jämfört med hur det är i dag. Beslutet är omtvistat och har dragit ut på tiden. Först sköts det fram på grund av branden i Vallda där två omsorgstagare dog och två hemtjänstmedarbetare skadades allvarligt. Sedan på grund av att Kommunal har gjort motstånd. På ett sammanträde i slutet av juni när beslutet skulle ha tagits ställde sig fackförbundet oeniga med arbetsgivaren. Kommunal begärde en central förhandling i frågan som hölls i fredags. Även den slutade med att parterna var oeniga.

– Vi är fortfarande oeniga men arbetsgivaren har valt att gå vidare med detta ändå. Så blir det ibland, säger Kommunals Peter Johansson.

Enligt honom vill Kommunal nu se fulltaliga riskbedömningar och handlingsplaner av arbetsgivaren utifrån den nya arbetssituationen för nattpatrullen.

– Man har redan en del påbörjade och klara riskbedömningar men vi vill verkligen att man nu tar fram handlingsplaner för hur man ska arbeta. Det har vi påtalat innan och det gjorde vi även i den centrala förhandlingen. Vi ser risker med att medarbetarna ska åka själva i bilarna, säger Peter Johansson.

Enligt Isa Urün, verksamhetschef på förvaltningen för Vård och omsorg, kommer man fortsätta med riskbedömningarna nu när ett beslut är taget.

– Vi har gjort riskbedömningar och åtgärder, men de vill ha tydligare åtgärder. Men vi har medvetet väntat med det till dess att beslutet är taget. Om vi skulle ha börjat jobba med det innan hade det verkat som att vi gick före beslutet. Men vi ska jobba vidare med det nu, säger Isa Urün.

Enligt honom har förvaltningen försökt att komma överens med Kommunal om omorganisationen. På den centrala förhandlingen mellan parterna lyfte Kommunal tre krav: att om det ska bedrivas ensamarbete ska man se till så att samma grad av fysisk och psykisk trygghet uppnås som då flera anställda finns på plats, att medarbetarna ska ha larm och att dessa helst ska kunna utlösas utan manuell insats med händerna samt att det ska finnas skriftliga instruktioner för ensamarbete. Enligt Isa Urün har förvaltningen mött de kraven.

– Vi lyssnade på dem. Vi har trygghetslarm som är godkända. Och att det ska finnas skriftliga instruktioner för ensamarbete är vi överens om. Att arbetet ska bedrivas på så sätt att det blir samma grad av fysiska och psykiska trygghet som om fler är på plats, det tycker vi också. Så vi sa att vi kan upprätta de här tre punkterna, så kan vi vara eniga då? Men de ville ändå inte vara eniga, säger Isa Urün.

Bör ni inte vara eniga med fackförbundet innan ni fattar beslut?

– Vi ville gärna vara överens men de ville inte vara överens. Jag tror inte att det hade spelat någon roll vilka åtgärder som vi hade gjort, de ville vara oeniga i beslutet. Men i slutändan är det arbetsgivaren som har lednings- och fördelningsrätten, säger Isa Urün.

Peter Johansson tycker att det är tråkigt att förvaltningen tog beslutet mot Kommunals vilja.

– Vi kan tycka att det är tråkigt att man inte tar personalens oro på allvar, det är framför allt det. Vi kommer att prata med personalen i gruppen och nu är det jätteviktigt att arbetsgivaren gör de här riskbedömningarna och verkligen tar fram handlingsplaner för hur man ska arbeta. Där man vet att det finns en vårdtagare med kanske missbruk eller psykisk ohälsa ska personalen inte gå in själv, där ska man vara två, och det måste finnas en handlingsplan för hur det ska gå till, säger Peter Johansson.

Omorganiseringen planeras träda i kraft i september. Enligt Isa Urün kommer man omplacera eventuell övertalig personal.

– Cheferna har gjort ett jättebra jobb med att stämma av med medarbetarna kring önskemål om de vill vara med i förändringen och om de inte vill de vilken arbetsplats de då vill ha. Som det ser ut nu har det kommit in tillräckligt många frivilliga för att vi inte ska behöva tvångsflytta någon, säger han.

Läs mer:

Kommunal kräver ny förhandling om ensamarbete för nattpersonal

Planer på ensamarbete för nattpersonal i hemtjänsten pausas



TV-klipp och nyheter