Oklar agenda vid möte i Åsa
Många kom för att diskutera infrastruktur. Men kommunen var där för att prata mötesplatser.
– Det var lite synd att vi kom in med olika förväntningar, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef på Kultur och fritid.
Mötet som hölls på Löftadalens folkhögskola kom mer att handla om trafik än mötesplatser.
I tisdags kväll samlades åsabor på Löftadalens folkhögskola efter en inbjudan av samhällsföreningen Åsa 365. På plats var även chefer och tjänstemän från kommunen.
Förvaltningschef Ulrika Granfors var inbjuden att leda samtalet – ett samtal som från kommunens sida var tänkt att handla om mötesplatser. Och så blev det inledningsvis. Men snart kom röster som tog upp frågor om osäkra vägar och behov av tryggare kommunikationer. När Ulrika Granfors då förklarade att dessa frågor redan var avhandlade på ett tidigare möte, uppstod förvirring och irritation till den grad att några valde att lämna mötet.
Då vissa påpekade att det faktiskt stått att läsa att mötet skulle handla om trafiksäkerhet och cykelbanor, tog Rolf-Arne Ullaeus från Åsa 365 ordet.
– Vi kan nog själva ha en del i detta då vi sa till tidningen att det säkert skulle kunna komma frågor om trafiksäkerhet, förklarade han.
Fel ände
Röster lyftes från flera deltagare som menade att det finns ett stort behov av mötesplatser, men att det börjas i fel ände.
– Det är ju ingen mening att utveckla mötesplatser om vi och våra ungdomar inte kan ta oss dit på ett säkert sätt, menade en man i skaran.
Många höll med och ansåg att Åsa är ett splittrat och utspritt samhälle, och att frågan om mötesplatser därför även är en fråga om säkra kommunikationer.
I de frågor som faktiskt rörde just mötesplatserna, fanns en bred enighet om att kommunen måste kliva in och vara med som motor. Inte minst avsaknaden av lekplatser fördes fram.
Efter mötet var det ändå en nöjd initiativtagare som summerade:
– Det här är väldigt nyttigt och kan bli en hävstång för större engagemang. Och där vill vi i vår förening vara en samlande faktor, inte minst när det gäller just trygghet och mötesplatser. Men det kräver också att vi själva lyfter blicken över våra närmaste särintressen. Vi har större chans att påverka ju mer vi samarbetar, säger Rolf-Arne Ullaeus.
Jobba på formen
Även Ulrika Granfors ger delvis mötet positivt beröm samtidigt som hon ser att vissa saker kunde gjorts annorlunda.
– Det var lite synd att vi kom in med olika förväntningar om innehållet till mötet. Sedan tror jag även att vi skulle kunna ha en annan form och jobba i dialoggrupper istället.
Många ville ju prata om säkra kommunikationer, hur ser du på det?
– Vi har haft ett möte om infrastruktur tidigare, och då var det jättemånga som kom. Men många som var på plats nu var inte med på det mötet. Men där hänvisar vi till nästa möte i Åsa då vi ska prata om den nya översiktsplanen. Där kommer infrastrukturen att tas upp igen.
Vad tar du med dig från mötet?
– Det jag tar med mig är att många upplever att Åsa som samhälle är väldigt uppdelat, de vill ha platser som är till för alla, inte bara en särskild grupp eller ålder. Men vad det gäller mötesplatser så ska vi bjuda in till en träff på Åsa bibliotek där föreningen Åsa 365 en gång bildades, så där gör vi ett omtag för de som är speciellt intresserade av att hitta nya mötesplatser, säger Ulrika Granfors.