NYHETER 2023-03-08 KL. 09:15

Ojämställt på flera sätt i Kungsbacka

Av Christina Nordwall

När det gäller ekonomisk jämställdhet hamnar Kungsbacka kommun långt ner på listan. Det visar Länsförsäkringars jämställdhetsindex.
– Det beror inte bara på att kvinnor tar ut en större del av föräldraledigheten utan också på att många kvinnor går ner i arbetstid under småbarnsåren. Det innebär en risk att drabbas av försämrad löneutveckling och glastak i karriären, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Ojämställt på flera sätt i Kungsbacka
OJÄMLIKT. Kungsbacka hamnar långt ner på listan när det gäller ekonomisk jämställdhet. Det visar en kartläggning. Foto: Riksbanken

TV-klipp och nyheter

Det svenska nationella jämställdhetsmålet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det innebär samma ekonomiska självständighet, makt, inflytande och att arbetet med hem och barn ska delas lika.

Olika kommuner
Men enligt Länsförsäkringars jämställdhetsindex skiljer det sig åt beroende på var i Sverige man bor.
Kartläggningen är gjord baserad på statistik när det handlar om pension, vård av barn (VAB), sjukpenning, inkomst och föräldraledighet.
Indexet visar stor skillnad mellan olika kommuner. Mest jämställt i Sverige är Sorsele medan Vellinge tar hem bottenplaceringen.
Av Sveriges 290 kommuner hamnar Kungsbacka på plats 249.


Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig
KULTUR & NÖJE 2024-02-28 KL. 17:00
Premium

Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig

Här ser du Kungsbackakonstnärens verk

TV-klipp och nyheter

Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.