NYHETER 2021-04-21 KL. 19:03

Nytt praktverk om Tjolöholm

Vem kan motstå att skriva en bok om Tjolöholm? Ja, inte kulturhistorikern Elisabeth Svalin Gunnarsson i alla fall. I höst kommer hennes praktverk om det märkliga slottet.

Nytt praktverk om Tjolöholm
Tjolöholms slott från ovan.

TV-klipp och nyheter



Tjolöholm är verkligen en märklig byggnad, där det tornar upp sig vid havet. Den ålderdomliga fasaden och den överdådiga träsnidade inredningen och sätter igång besökarens fantasi, inte minst hos de av oss som är präglade att otaliga brittiska tv-sagor i slottsmiljö.

En som direkt föll för slottet är kulturhistorikern och författaren Elisabeth Svalin Gunnarsson.

– Jag har alltid varit oerhört intresserad av det brittiska, och som anglofil är det lätt att fastna för Tjolöholm.  Redan första gången jag var där tänkte jag, oh, vad jag skulle vilja skriva om det här.

Nytt standardverk


Hon har tidigare gett ut böcker om både byggnader och trädgårdar, och sedan hon hållit föredrag om just trädgården på Tjolöholm fick hon erbjudandet att skriva ett nytt standardverk om slottet.

– Jag tackade ja med glädje. Det är fantastiskt att få sammanfatta mina egna kunskaper med de olika världarna på Tjolöholm; slottet, trädgården, konsthantverket, den moderna tekniken, kyrkan och historien om Blanche och familjen Dickson. Det är så omfattande!

Det finns förstås böcker om slottet sedan tidigare, men ingen totaltäckande.

– Nej, och den här ska vara generös med färgbilder. Den är svårt att få med allt vi vill! Will Rose tar bilderna, och det känns bra eftersom han är skicklig och som britt har ett ”engelskt öga”.

Snokat runt


Elisabeth Svalin Gunnarsson har just lagt sista handen vid boken, så det som återstår nu är korrektur och tryckning.

– Det har varit häftigt att få carte blanche till slottet, kunna snoka runt på vinden och i alla kyffen, öppna varenda lucka och upptäcka nya saker.

Vad har du upptäckt då?

– Ja, det är svårt att välja ut något, för det som roar med Tjolöholm är att man ständigt blir överraskad. När man tror att man sett allt, dyker det upp en ny detalj. Som att det lilla locket för nyckelhålet till badrummet har en bedårande snäcka på baksidan! Omsorgen om detaljerna gör mig alldeles varm i hjärtat.



– Och sen är det slottets sätt att kommunicera med världen runt omkring. Hur byggnaden sträcker sig ut i naturen, och blir en helhet med klipporna och havet. Samtidigt som slottet är en främmande fågel har arkitekten Wahlman lyckats sy ihop det till en helhet.

– Och även insidan, där Blanche varit så involverad, har kontakt med världen utanför. En korridor med rosor i taket samspelar med rosengången utanför. Inne och ute är kopplat ihop.



Om allt går som det är tänkt ska boken komma ut lagom till julhandeln. Den kommer att finnas till salu både i vanliga bokhandlar och på slottet.

– Förhoppningen är ju att några ska upptäcka slottet och platsen genom boken!

Läs mer nyheter här

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.