NYHETER 2022-05-01 KL. 17:30

Nytt namn när branschen fått tycka till

Av Christina Wagner

Till hösten byter Handels- och administrationsprogrammet namn. Intresset för programmet är stort, möjligheten att få jobba praktiskt med försäljning och företagsamhet lockar.

 Nytt namn när branschen fått tycka till
FRAMTIDA ENTREPRENÖRER. Olle Nygren, åk 3, Kajsa Nyström, åk 2, och William Nilsson, åk3, läser Handels- och administrationsprogrammet. Til hösten byter programmet namn till försäljnings- och serviceprogrammet. Foto: Christina Wagner

Det är branschen och handelsrådet som sett över innehållet i utbildningen och bidragit till nya försäljnings- och serviceprogrammet.
– Namnbytet är nationellt och är en anpassning till de behov som branschen ser. Innehållet är reglerat för att möta behov och kompetens, säger Hannah Tengelin, rektor för handels- och administration, hotell och turism och restaurang- och livsmedel på Elof Lindälvs gymnasium.
Två olika profiler ska finnas till hösten som väljs i årskurs 2, försäljning och företagande samt service och logistik. Över lag är det numera mer fokus på digital marknadsföring och fortsatt fokus på entreprenörskap.
– Jag tycker det är svinkul med entreprenörskap och säljande. Jag hade hört att det var mycket praktik och att man fick lära sig om sälj, kunder, starta eget och liknande, säger Olle Nygren, som går i årskurs 3 och snart tar studenten från utbildningen.
William Nilsson går också i årskurs 3 och tycker programmet levt upp till förväntningarna.
– Business är det jag vill jobba med i framtiden.

Användbart
De har valt att läsa till högskoleförberedande ämnen, så de kan studera vidare om andan faller på. Det har även Kajsa Nyström, som går i årskurs 2. Hon valde programmet för att det var roligare kurser.
– Jag kände att det var basic att välja ekonomi- eller samhälls- och bara plugga för att plugga vidare. Jag kollade kurserna i det här programmet, det kändes väldigt användbart i framtiden, säger hon.
Praktik, eller arbetsplatsförlagt lärande (APL), är en viktig del av utbildningen. Under andra året går det också att göra praktik utomlands. Kajsa Nyström har fått en av nio platser och åker till Malta om två veckor. Skolans samarbete med Erasmus, EU:s utbytesstudentprogram, gör utlandspraktik möjlig i tre veckor där resa och boende ingår.
– Vi har inte fått själva APL-platserna än, men vet att vi ska jobba inom butik. Och så bor vi tillsammans och delar en lägenhet, säger Kajsa Nyström.

Fullt i höst
De 50 platserna som finns på försäljnings- och serviceprogrammet är redan fulltecknade för hösten.
– Så har det inte varit på flera år, det är jätteroligt. 2021 hade vi inte fullt när vi startade på hösten, det fylldes på efter hand så det blev fullt, säger Hanna Tengelin.

SENASTE TV-NYHETERNA

Skogsbrand kan ha varit anlagd
NYHETER 2022-05-20 KL. 18:59

Skogsbrand kan ha varit anlagd

Stöttar film, böcker och konstnärer
KULTUR & NÖJE 2022-05-20 KL. 16:00

Stöttar film, böcker och konstnärer

Svampexkursion i Gäddevik
NYHETER 2022-05-20 KL. 14:00

Svampexkursion i Gäddevik

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor
NYHETER 2022-05-20 KL. 11:30

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor

Här kan flyktingar från Ukraina mötas
NYHETER 2022-05-20 KL. 08:00

Här kan flyktingar från Ukraina mötas

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day
NYHETER 2022-05-19 KL. 18:30

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day

”Alla trädgårdar är unika nästan, det är det som är så roligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.