Högsta domstolen har tidigare valt att inte meddela prövningstillstånd – nu gör kungsbackabons advokat ännu ett försök.
Den 24-årige kungsbackabo som dömts att betala miljonskadestånd för upphovsrättsbrott i det uppmärksammade Swefilmer-målet gör ännu ett försök att minska skadeståndet.
– Han har hela livet framför sig och det handlar om väldigt stora belopp. En prövning skulle utgöra en stor skillnad för honom i framtiden, säger 24-åringens advokat Claes Kennedy till SVT.
I mars förra året skärpte hovrätten Varbergs tingsrätts dom i målet kring piratsidan Swefilmer. För den 24-årige man från Kungsbacka som pekas ut som administratör av sidan blev det villkorlig dom och böter i stället för som i tingsrätten villkorlig dom och samhällstjänst.
För den som ska ha grundat Swefilmer, en 27-årig man från Tyskland, skärpte hovrätten fängelsestraffet från tre år till fyra år. Båda männen dömdes också att solidariskt med varandra betala skadestånd på 2,2 miljoner kronor jämte ränta till bolaget Nordisk Film A/S för upphovsrättsintrång i en av de filmer som lagts ut på sidan.
Samtliga parter överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen. Kungsbackabon ville att åtalet skulle ogillas i sin helhet. Han ville i andra hand ha ett lindrat straff, slippa att betala skadestånd och få tillbaka de datorer och hårddiskar som har beslagtagits.
Högsta domstolen meddelade inte prövningstillstånd. Men nu gör kungsbackabon ytterligare ett försök att få ärendet prövat av högsta instans. Bakgrunden är enligt kungsbackabons advokat Claes Kennedy en liknande rättegång gällande en streamingsajt där skadeståndsdelen ändrades från fyra miljoner kronor till 400 000 kronor av Högsta domstolen.
– Det är väldigt lika fall och de bör också behandlas lika inför svensk domstol säger Claes Kennedy till SVT Nyheter Halland.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.