Klockan 11 i dag meddelade hovrätten sin dom i målet kring piratsidan Swefilmer. En 23-årig man från Kungsbacka döms till villkorlig dom och böter av hovrätten i stället för villkorlig dom och samhällstjänst.

För huvudmannen och grundaren av sajten skärps fängelsestraffet från tre år till fyra år, meddelar hovrätten.

 

På sajten Swefilmer fanns tusentals filmer via länkar illegalt tillgängliga för strömning fram till 2015, då sajten stängdes ned.

 

Läs också: Kungsbackabo åtalas för fildelning

 

23-åringen från Kungsbacka dömdes i maj av Varbergs tingsrätt till villkorligt straff och samhällstjänst i 120 timmar för upphovsrättsbrott efter att ha varit med och administrerat sajten. Den som grundade Swefilmer, en 27-årig man hemmahörande i Tyskland, fick tre års fängelse för brott mot upphovsrättslagen samt grovt penningtvättsbrott.

Han dömdes också att betala ersättning till staten på 14 miljoner kronor. Däremot slapp mannen betala tio miljoner kronor i skadestånd till filmbranschen. Samtliga parter överklagade till hovrätten. Filmbranschen överklagade bland annat eftersom man motsatte sig rättens beslut att inte utdöma skadestånd.

Efter fem rättegångsdagar i hovrätten i Göteborg i slutet av februari och början av mars meddelades domen klockan 11 på onsdagsförmiddagen.

 

För 27-åringen skärper hovrätten fängelsestraffet från tre till fyra års fängelse. Hovrätten förverkar också ett belopp om 4 miljoner kronor från mannen som utbyte av brott, meddelar hovrätten i ett pressmeddelande. 23-åringen döms till villkorlig dom och böter i stället för villkorlig dom och samhällstjänst. Ett belopp om 10 000 kronor förklaras förverkat från honom.

Båda männen ska också solidariskt med varandra betala skadestånd på 2,2 miljoner kronor jämte ränta till Nordisk Film A/S för upphovsrättsintrång i en av de filmer som lagts ut på hemsidan.

 

I en separat rättsprocess har 27-åringen stämts av C More Entertainment på 24 miljoner kronor för att ha spridit fyra Beck-filmer utan tillstånd. Det ärendet behandlas av patent- och marknadsdomstolen, rapporterar TT.

 

Texten uppdateras

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.