NYHETER 2024-06-18 KL. 07:00

Nytt förslag för att upptäcka manipulation av A-traktorer

Av Anton Lorentzson

Transportstyrelsen har tagit fram förslag på nya tekniska krav hur hastighets­begränsningen av en A-traktor ska vara utförd. Tanken är att de nya reglerna i förslaget ska börja gälla hösten 2025.
– Målet med de nya reglerna är att höja trafiksäkerheten, säger Josefine Montelius, utredare vid Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Nytt förslag för att upptäcka manipulation av A-traktorer
Transportstyrelsen har tagit fram förslag på tydliggjorda tekniska krav för att enklare kunna kontrollera om en A-traktor har manipulerats. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Antalet registrerade A-traktorer fortsätter att öka i Sverige. Vid årsskiftet 2023–2024 fanns det cirka 56 000 A-traktorer, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2019. Något som också ökat är är olyckorna, under 2023 inträffade 346 personskadeolyckor med A-traktorer inblandade.

Transportstyrelsen fick 2021 uppdrag från regeringen att utreda behovet av ett förändrat regelverk för A-traktorer. Sedan dess har en rad regelskärpningar genomförts. Det är nu bland annat krav på vinterdäck, bilbälte och en hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen.

Nu kommer ytterligare förslag på nya regler kring A-traktorer. Transportstyrelsen vill göra det enklare att upptäcka manipulation av A-traktorer, så att de inte kan köras i högre hastighet än vad som är tillåtet. Bakgrunden är att vissa av dagens elektroniska hastighetsbegränsningar är enkla att manipulera och samtidigt är det svårt att kontrollera hur de manipulerats.

Förslaget är nya tydliga tekniska krav på hur hastighetsbegränsningen ska vara utförd. Bland annat vill man koppla in en hastighetsregulator.

– Vi har tydliggjort kraven. Det blir som en checklista att följa för att göra det enklare för både föräldrar, besiktningsföretag och polis att kontrollera om en A-traktor har manipulerats, säger Josefine Montelius i pressmeddelandet.

Alla A-traktorer som godkänts innan de nya reglerna träder i kraft kan användas precis som innan. Har en A-traktor manipulerats och stoppats av polis så kommer ägaren föreläggas om registreringsbesiktning där de nya kraven ska vara uppfyllda.

I förslaget finns det också tydligare krav på hur LGF-skylten ska vara placerad och utformad.

– Idag så viks och klipps många skyltar för att passa in. Det är egentligen inte tillåtet, så vi har förtydligat vad som gäller. De här skyltarna ska ju vara hela och rena, säger Josefine Montelius.

Nu vill Transportstyrelsen få in synpunkter på förslaget som också ska skickas på remiss till berörda myndigheter och organisationer. Det går att lämna synpunkter på förslaget fram till och med den 2 september i år.



TV-klipp och nyheter

På jakt efter Britta Lenas berömda salva
KULTUR & NÖJE 2024-10-23 KL. 20:00
Premium

På jakt efter Britta Lenas berömda salva

Receptet fanns gömt i ett apoteksskåp

Kungsbackagumman fyller 200 år
KULTUR & NÖJE 2024-10-23 KL. 19:59
Premium

Kungsbackagumman fyller 200 år

Hela jorden skalv när hon dog den 23 oktober

Debatt: Ta en cykeltur
DEBATT 2024-10-23 KL. 14:00

Debatt: Ta en cykeltur

Omdömet om FBK:
BANDY 2024-10-23 KL. 11:00
Premium

Omdömet om FBK: "Vet knappt vilka hälften av spelarna är"

✔ Så går det för FBK ✔ Mest överskattad ✔ Mest underskattad

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band
VÅRD 2024-10-22 KL. 20:00
Premium

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band

Covid, influensa och mykoplasma cirkulerar i Halland

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-10-23 KL. 19:59
Kungsbackagumman fyller 200 år
Premium | NYHETER 2024-10-23 KL. 16:57
Cyklist påkörd i Vallda
Premium | NYHETER 2024-10-23 KL. 16:00
Entréområdet byggs om vid sjukhuset
DEBATT 2024-10-23 KL. 14:00
Debatt: Ta en cykeltur

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.