NYHETER 2021-11-03 KL. 20:00

Nya teleskop ska ge kunskap om kosmos och mörk materia

Av Ann Kristin EkmanJust nu byggs två nya radioteleskop, som kommer att kunna ta emot tidigare oanade mängder information från universum.
Avgörande i projektet är teknik framtagen på Onsala rymdobservatorium.

Nya teleskop ska ge kunskap om kosmos och mörk materia
Just nu byggs två nya radioteleskop på plats i Sydafrika och Australien. Mottagarna som ska fånga in radiovågorna från kosmos har tagits fram och testats på Onsala rymdobservatorium. Robert Cumming är kommunikatör på Onsala rymdobservatorium. Foto: Montage

Det stora tvillingteleskopet och den stora, vita bollen med 30-metersparabolen gömd i sitt inre är det som dominerar vyn över rymdobservatoriet på Råö. Men det är i en skenbart basal liten mekaniskt verkstad, i en barack vid sidan av den stora vita bollen, som det verkliga arbetet har skett. I alla fall den här gången.
Där har en grupp av Chalmers egna och internationella gästforskare tillsammans tagit fram teknik som ska användas i bygget av världens hittills största radioteleskop, SKA-observatoriet.
– Med hjälp av det kommer vi att kunna samla in enorma mängder med ny data, säger Robert Cumming, kommunikatör Onsala rymdobservatorium.
– Just nu är en av de stora frågorna som diskuteras vilken information som ska sparas! Vi kommer kunna samla in så mycket att det inte går att spara allt, säger Cathy Horrelou, astronom och biträdande professor.


De nya observarorierna kommer att kunna fånga in mer information om rymden än någonsin tidigare. Bland annat hoppas man kunna studera magnetfälten i kosmos för att lära sig mer om hur galaxer har uppstått, mörk materia och testa Einsteins teorier. Foto: SKAO


Byggs avlägset

Onsala rymdobservatorium ingår redan nu i ett flertal internationella radioteleskop-projekt. Vissa innebär att det finns teleskop rent fysiskt på markerna i Råö, till exempel de stora parabolerna som syns på avstånd eller Lofar-teleskopet, som är en mer diskret samling med 192 pinn-antenner på en åkerlapp.
De nya jätteteleskopen som just ny byggs inom SKA-projektet, kommer däremot rent fysiskt att finnas på helt andra håll i världen, med 197 stycken 15 meter breda parabolantenner i Sydafrika och 130 000 pinn-antenner i Australien.
– Men platserna där teleskopen byggs ligger så avlägset, att det nästan kunde ha varit ute i rymden, säger Robert Cumming.
Informationen som samlas in kommer däremot bland annat att studeras på Onsala rymdobservatorium, där besökare också kommer kunna uppleva teleskopen på distans.

Magnetfält

Storleken på teleskopet gör att de kommer att kunna känna av betydligt svagare signaler än tidigare teleskop. Bland annat kommer de att kunna läsa av magnetism på ett sätt som inte har gått att göra tidigare.
– Det finns magnetfält överallt i universum. Men de är svaga, en miljardtals svagare än en vanlig kylskåpsmagnet. Det vi kan mäta nu är bara toppen av isberget, säger Cathy Horrelou.
Att kunna upptäcka magnetfälten innebär i sin tur att man kan studera styrkan och riktningen i fälten och på så sätt kunna följa hur olika partiklar har rört sig. Förhoppningen är att man genom att studera magnetfälten i kosmos till exempel ska kunna lära sig mer om hur galaxer har uppstått, mörk materia och testa om Einsteins teorier håller.
– Magnetismen i sig är också bra. Det är den som skyddar jorden mot farlig strålning från rymden, säger Cathy Horrelou.

Testat sig fram

Men för att kunna studera informationen, måste den först fångas in. Det är här som Onsala rymdobservatorium redan spelat en avgörande roll. De stora parabolteleskopen består av en stor skiva som först fångar in radiovågorna, så som en böjd spegel kan fånga upp ljusstrålar och sedan skicka dem vidare i en annan riktning. Radiovågorna studsar från parabolen vidare ner i en tratt, som för dem vidare till en mottagare. Exakt hur tratten ska vara utformad beror på vilken sorts vågor den är tänkt att fånga in och föra vidare. Den delen, har tagits fram och testats på plats på Råö.
– Arbetet började med datasimuleringar där vi visste vilka egenskaper vi ville att mottagren skulle ha, men inte hur designen då behövde se ut, säger Jonas Flygare, doktorand och en av dem som arbetat med att ta fram mottagaren.


Joans Flygare är doktorand på Chalmers rymdobservatorium och en av dem som jobbat med att ta fram mottagaren till de nya SKA-observatorierna. Foto: Ann Kristin Ekman


Alla trattar är gjorda i metall eftersom radiovågorna reagerar på materiale. Utseendet kan däremot skilja sig rejält. Medan vissa mottagare har trattar med en räfflad insida eller slät yta täckt av ett labyrintartat mönster i en tunn beläggning av koppar, visade sig de radiovågor man nu är ute efter reagera bäst på en design med slät tratt, med fyra utskjutande nockar.
– Det tog ungefär två år att ta fram den, varav ett år var intensivt arbete,säger Jonas Flygare.

Bygget av de nya radioteleskopen är redan igång. Det beräknas vara helt klart om cirka tio år.Läs fler nyheter här
Radioteleskop ger inte bara information om kosmos. Tekniken har också gett upphov till wi-fi och hjälper satelliter vid GPS-navigering, så att det går att få guidning ner på gatunivå.Manegen kan öppna igen
SPORT 2021-12-06 KL. 19:00

Manegen kan öppna igen

Ridhusets tak har klarat sig

SENASTE TV-NYHETERNA

Premiär för covidbevis
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50

Premiär för covidbevis

De flesta Gardellbesökarna var väl förberedda

Här drillas framtidens elitspelare
FOTBOLL 2021-12-06 KL. 10:00

Här drillas framtidens elitspelare

Tiovåningshus på gång i norr
NYHETER 2021-12-06 KL. 08:04

Tiovåningshus på gång i norr

Nästa år börjar nya Björkris ta form

Coop satsar på framtiden
NYHETER 2021-12-06 KL. 06:40

Coop satsar på framtiden

Hoppas äntligen komma igång med sin utbyggnad

Pampigt centrumhus på Klicktoppen
KULTUR & NÖJE 2021-12-05 KL. 20:00

Pampigt centrumhus på Klicktoppen

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade
NYHETER 2021-12-05 KL. 18:00

Violinist och musikpedagog från Kungsbacka premierade

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering
DEBATT 2021-12-05 KL. 15:00

Debatt: Oansvarigt och osolidariskt vägra covidvaccinering

Olycka med lastbil
BLÅLJUS 2021-12-05 KL. 10:26

Olycka med lastbil

Garaget i Särö får stå kvar
NYHETER 2021-12-05 KL. 09:30

Garaget i Särö får stå kvar

Nu JO-anmäls byggnadsnämden på nytt

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-12-06 KL. 19:00
Manegen kan öppna igen
NYHETER 2021-12-06 KL. 11:50
Premiär för covidbevis

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Läsarbilder på snöigt Kungsbacka

Norra Halland bad läsarna om bilder från snövädret och fick en hel drös med fina bilder. Bläddra i bildspelet för att se några av dem.