NYHETER 2021-12-01 KL. 07:30

Ny virusvariant ger nya reseregler

Av Elisabeth Däljemar

Den nya coronavarianten – Omikron – sprider sig snabbt på de kontinenter där den fått fäste. Flera länder har redan vidtagit skarpa reserestriktioner för att minska spridningen av den nya mutationen. Nu följer WHO och svenska FHM efter.

Ny virusvariant ger nya reseregler
Nu kommer tuffare regler för de som vill resa utomlands. Foto: Pixabay.

Från och i går, tisdag 30 november, klassar Världshälsoorganisationen WHO den nya virusvarianten Omikron, som en ”orosvariant”. Samtidigt avråder myndigheten alla som är äldre än 60 år eller tillhör en riskgrupp från att resa utomlands.
”Personer som löper risk att utveckla allvarlig covid-19, personer som är 60 år eller äldre eller lider av hjärtsjukdomar, cancer eller diabetes, bör uppmanas att skjuta upp sina resor", skriver WHO i ett uttalande.
Den nya globala reserekommendationen kommer bara några timmar efter att svenska FHM beslutat uppmana alla som under de senaste sju dagarna vistats utanför Norden att testa sig för Covid-19 så snart som möjligt efter hemkomsten till Sverige, helst samma dag.
Uppmaningen gäller alla – vaccinerade som ovaccinerade, de som haft Covid-19 under de senaste sex månaderna samt resenärer som testat negativt i samband med inresa.
Endast barn under förskoleåldern är undantagna.
Den som rest utanför Norden rekommenderas även att vara särskilt uppmärksam på symptom på Covid-19 under de första 14 dagarna efter ankomsten till Sverige.
Resenärer som får symptom ska låta testa sig så snart som möjligt. Det gäller även om man testat negativt för Covid-19 vid inresan.
Exakt hur man ska gå tillväga om man drabbas av symptom varierar från region till region. På 1177.se finns information om vad som gäller.
Även denna rekommendation gäller alla – oavsett om man är vaccinerad eller ovaccinerad. Barn under förskoleålder är undantagna från testningskravet.
För inresa från Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia och Eswatini gäller ännu hårdare rekommendationer.
Den som någon gång under de senaste 7 dagarna vistats i något av dessa länder uppmanas att testa sig för Covid-19 så snart som möjligt efter inresa till Sverige, helst samma dag, samt upprepa testet efter fem dagar.
FHM rekommenderar även att den som den senaste veckan besökt Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia och/eller Eswatini före inresa till Sverige ska stanna hemma i sju dagar efter inresa.
SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-