NYHETER 2024-09-27 KL. 18:05

Ny skylt invigd som berättar om radiostationen i Västra Villastaden

Av Christina Forlin

För hundra år sedan togs radiostationen i bruk och i dag invigdes en skylt som berättar historien om platsen i Västra Villastaden i Kungsbacka.
– Under ett tiotal år var det här Sverige tog emot trafik från hela världen, sa Camilla Lugnet som invigningstalade.

Ny skylt invigd som berättar om radiostationen i Västra Villastaden
Den nya skylten berättar radiostationens historia. Camilla Lugnet, Vd på världsarvet Grimeton, invigde. Foto: Christina Forlin

TV-klipp och nyheter

Med bubblande äppelcider i glasen och paraplyerna uppfällda samlades ett tjugotal personer i eftermiddags för att inviga den nya skylten som berättar historien om den gamla radiostationen i Västra Villastaden.

Kommunantikvarie Sofia Larsson höll i arrangemanget och tillrest för dagen var Camilla Lugnet, Vd på världsarvet Grimeton, som invigningstalade.

Foto från invigningen 1925. Byggnaden ritades av arkitekt Carl Åkerblad. Radiostationen i Kungsbacka hängde samman med den i Grimeton strax utanför Varberg som numera är ett världsarv. Båda stationerna hade fast förbindelse via koppartråd till Kungliga telegrafverkets radiocentral i Göteborg varifrån trafiken styrdes.

Hon lyfte fram betydelsen av radiostationen i Kungsbacka under 1920- och 30-talet.

Med första världskriget i färskt minne ville Sverige förbättra kommunikationen med framför allt USA och 1920 fattade riksdagen ett beslut om att en radioförbindelse skulle byggas för att nå New York.

– Det skulle vara en trådlös överföring av information och att anläggningen skulle ligga på västkusten nära havet var självklart. Det fick inte finnas några fysiska hinder i vägen.

Sedan gällde det att hitta lämplig plats, det skulle vara på landsbygden men ändå ganska lättillgängligt och inte för långt från Göteborg.

Valet föll på Grimeton utanför Varberg och Kungsbacka.

I Grimeton byggdes en sändarstation, som då när den var klar var Sveriges högsta byggnadsverk.

I Kungsbacka placerade man mottagarstationen och för att kunna ta emot långa radiovågor byggdes också en antenn som var 13,4 kilometer lång och sträckte sig ända in i Gällinge socken.

Camilla Lugnet, Vd på världsarvet Grimeton, samt kommunantikvarie Sofia Larsson som varit med och tagit fram skylten.

Anläggningen invigdes av kung Gustav V den 2 juli 1925.

– I Grimeton skickade kungen ett meddelande till USA:s president Calvin Coolidge. Gustav V åkte sedan till Kungsbacka och tog emot svaret, berättade Camilla Lugnet.

Men redan i december 1924 hade anläggningen tagits i bruk och blev då en del av ett stort kommunikationsnätverk världen runt.

I takt med att radiotrafiken ökade och Kungsbacka växte blev det dock svårt att anpassa radiostationen till nya behov och redan 1938 flyttades mottagning av radiotrafiken till Enköping och 1948 flyttade kustradion ut på Onsalahalvön.

Lokalerna togs så småningom över av Lantmäteriet som fanns där fram till 1998, därefter blev det bostäder.

– Men under ett tiotal år var det här i Kungsbacka som Sverige tog emot trafik från hela världen, sa Camilla Lugnet.

– Det är ändå lite spännande att tänka på.

Huset som det ser ut i dag när det rymmer bostäder.



TV-klipp och nyheter

Eldsjälar ger hjälp till besökare på sjukhuset
NYHETER 2024-09-26 KL. 19:00
Premium

Eldsjälar ger hjälp till besökare på sjukhuset

"En jättestor uppgift som värmer hjärtat"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-09-27 KL. 11:00
Är det i år löftet ska bestämma sig?

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.