NYHETER 2020-06-25 KL. 19:55

Ny guidebok om Hallandsleden

Fjärås bräcka, Hiaklitten i Varberg och Virsehatt i södra Halland – det är tre bokstavliga höjdpunkter för Sara Danielsson som skrivit den splitternya guideboken Vandra Hallandsleden.

Ny guidebok om Hallandsleden
Bokens författare Sara Danielsson driver sedan 2016 en blogg om sina resor och tävlingar.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Att det öppnats för resor i hela Sverige påverkar väl en del – men annars är det väl risk för köbildning på Hallandsleden i sommar. Vid den populära utsiktspunkten Hiaklitt i Varbergs inland har det varit slagsmål om parkeringsplatserna under maj, och en del markägare har klagat på invasionen av vandringssugna hallänningar.

Uppmaningen till hemester och avstånd till andra ger vandringsleder och naturen ett uppsving.

Passande nog har det i dagarna kommit ut en guide över Hallandsleden. Den är skriven av en tyska som bott i Portugal stora delar av livet!

– Jag är från Hamburg, bodde sju år i Portugal träffade min svenske man där. Han är från Varberg så vi flyttade till västkusten 2012, säger 32-åriga Sara Danielsson på nästan felfri svenska.

Saras stora intressen är friluftliv, vandring och löpning, och när hon fick kontakt med förlaget Calazo började hon översätta böcker till tyska. Sen undrade de om hon inte kunde göra en guide om Hallandsleden. Skåneleden och Bohusleden fanns redan, och de behövde knytas ihop.

– Vissa etapper har jag gjort flera gånger. Jag springer mycket i terrängen och har gjort många dagsturer från Partille där jag nu bor.

24 etapper


Boken tar läsaren med på sträcka efter sträcka, några indelade lite annorlunda än den officiella leden, eftersom Sara Danielsson menar att några vandringar varit orimligt långa. Sammanlagt är det 24 etapper där den längsta är 31 kilometer och den kortaste 11 kilometer.

För varje delsträcka får man tips om hur man tar sig dit med kollektivtrafik, var man kan hitta vatten, handla mat och sova över.

Eller snarare, var man inte kan hitta vatten mat och säng, för många av sträckorna går långt från tätorter och vandrarhem.



För den som är sugen på att sova i vindskydd eller tält, och bära med sig vatten och lite mat, är det inga problem. Den mer bekväme får studera boken närmre för att sy ihop lämpliga sträckor där man kan leva mer ”civiliserat”.

För den som inte vill åka buss fram och tillbaka, är ju ett sätt att ha två bilar och ställa den ena vid vandringsmålet och den andra vid starten och sen använda dem för att ta sig mellan punkterna.

Sträckorna i norr genom Kungsbacka och Varberg är mer försedda med service, men också mer besökta. I södra delarna är det större chans att man får ha stigen och vindskyddet själv.

Vilka är då Sara Danielssons favoriter?

– Jag gillar alla platser med fin utsikt, så mina tre bästa platser är Fjärås Bräcka, Hiaklitt i Varberg och Virsehatts naturreservat vid Oskarström i söder.

Var ska du vandra i sommar?

– Jag tänkte köra norrut och upptäcka nationalparkerna i Jämtland och västra Norrland.

TV-klipp och nyheter

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

Tränaren om FBK:s nya truppbygge
BANDY 2025-05-07 KL. 20:00
Premium

Tränaren om FBK:s nya truppbygge

✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Spelet bakom värvningarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.