Nu ska den gula skunkkallan bekämpas
Hallands vattendrag svämmar över – av Gul skunkkalla. Nu tar Länsstyrelsen krafttag mot den EU-listade och invasiva arten.
Gul Skunkkalla är en av de växtarter som klassas som invasiv av EU. På senare år har den gulgrönblommande växten fått starkt fäste i Sverige.
Halland värst drabbat
Värst drabbat är vårt eget län. Här håller den gula skunkkallan inte bara på att översvämma vartenda vattendrag. Den frodas också i våra trädgårdar – ibland utan att vi ens förstått att vi är under invasion.
Men nu ska den gula skunkkallan möta motstånd. Det har Länsstyrelsen i Halland bestämt. Denna sommar inleder myndigheten en bekämpningsaktion med fokus på Fylleån.
Berörda markägare är vidtalade. Tillsammans med länsstyrelsen ska de göra allt de kan för att den gula skunkkallan inte ska kunna fortsätta att föröka sig.
Tar hjälp av allmänheten
Att ett enda vattendrag rensas räcker dock inte långt. För att bekämpningen av den gula skunkkallan ska bli framgångsrik behöver även vi hallänningar engagera oss, som enskilda.
Att ha gul skunkkalla i sin trädgård eller på sin mark är förbjudet. Den som upptäcker en gul skunkkalla på sin fastighet är därför tvungen att ta bort den.
Just nu är det extra viktigt att vi går till samlad attack mot de gula skunkkallorna. Under försommaren låter den fruktade kallan nämligen sina frön sitta och mogna på sina kolvar. Får de utvecklas i fred ger de upphov till ännu fler plantor under nästa växtsäsong.
Grävas upp och brännas
Gul skunkkalla är en storvuxen kalla med ursprung i Nordamerika. Den trivs bäst i våtmarker och längs med vattendrag. Där bildar den höga täta skogar av kallor som snabbt blir ett hot mot områdets biologiska mångfald.
Det bästa sättet att bli av med växten är att gräva upp plantorna och därefter bränna dem. Uppgrävda plantor får absolut inte kastas i naturen eller läggas i komposten. Det kan leda till att de fortsätter att föröka sig.
Den gula skunkkallan blommar i maj. Sedan sätter den frön, som sitter och mognar på växtens kolvar.
Bryt av frökolvarna
Det lättaste sättet att bli av med ett bestånd gul skunkkalla är att gräva upp det på våren eller försommaren. Då är plantorna ännu små och lätta att dra upp och deras frön har ännu inte hunnit utvecklas tillräckligt för att de ska kunna ge upphov till nya plantor.
Kan funna plantor inte grävas upp kan den som hittar dem förhindra vidare spridning genom att knäcka deras blomkolvar innan fröspridningen kommit igång. Att "plocka blommor" är även tillåtet på mark som inte är ens egen.
Växtavfall som inte kan brännas kan, om det rör sig om mindre mängder, slängas som vanligt hushållsavfall.
Långlivade plantor
För att kunna sätta frö måste plantan vara minst 5 år gammal. Därefter har varje planta potential att ge upphov till många nya gula skunkkallor. Växten är nämligen väldigt långlivad. Enligt vissa uppgifter kan den gula skunkkallan uppnå en ålder på 80 år.
Den som hittar gul skunkkalla i naturen ska rapportera in beståndet och gärna även skicka bilder på fyndet till Artportalen, via hemsidan
invasivaarter.nu