NYHETER 2020-03-01 KL. 07:46

Nostalgitripp till 60-talet

Ta valfri kungsbackabo på inköpspromenad i innerstaden 1963 och flytta hen till dagens datum. Förvirringen skulle bli total. Den enda affär som finns kvar är troligen Bröderna Nilssons. Men i Hembygdsmuseets nya utställning finns alla chanser att minnas det ljuva sextiotalet.

Nostalgitripp till 60-talet
60-talet var ett modedecennium.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



I dag växlar butikerna snabbt i innerstaden, när kunderna sviker och förhoppningsfulla affärsidkare ständigt provar nya idéer.

På 60-talet var stabiliteten större, och de som idag är i pensionsåldern och uppåt får chansen till en nostalgitripp när utställningen ”När handeln blomstrade” öppnar på Hembygdsmuseet den 5 mars.

– Jag utgick från en telefonkatalog från 1963, och har sen letat fram material om de butiker som fanns med då, berättar Sven Karlsson, en av dem som arbetar med utställningen.

Utställningen består främst av skärmar med bilder och texter, men det finns också prylar framplockade som är från några av affärerna, eller i alla fall från den tiden.



Men man behöver inte vara innerstadsnörd för att hitta något kul. I ett inre rum har textilansvariga Annica Larsson plockat fram typiska 60-talskläder och skapat en egen del av utställningen. Något för alla generationer som är intresserade av mode.

– 60-talet är så mycket. Strumpbyxorna, minikjolarna, batik, pillerhatt och nylonskjortan!

– Och det är först då som utländska skor slår igenom. Fram till 1955 fick man bara sälja svenska skor i butikerna, berättar Annica.

Utställningen på Västergatan har öppet 10-15 på måndag och torsdagar, samt 10-14 på lördagar.

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-07-03 KL. 19:00
Per-Arne VM-debuterar som 75-åring
Premium | FOTBOLL 2025-07-03 KL. 10:54
Sporten i korthet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.