NYHETER 2022-08-06 KL. 14:00

Mormor och morfar masserar - pengarna går till barncancerfonden

Av Anton Lorentzson

Saga Grimgards död påverkade såklart många. Två av dem är Sagas mormor och morfar, Eva-Lena och Ubbe Berntsson. Med hopp om att inga barn ska behöva dö i cancer i framtiden, så samlar även de in pengar till Barncancerfonden genom massage och samtalsterapi.

Mormor och morfar masserar - pengarna går till barncancerfonden
Sagas morfar Ubbe Berntsson och mormor Eva-Lena Berntsson. Tillsammans samlar de in pengar genom massage och samtalsterapi. Foto: Anton Lorentzson

När Saga fick sin diagnos fanns det inget att göra, förutom att försöka bromsa sjukdomen och förlänga livet. När Saga och föräldrarna åkte in på strålningsbehandlingar så behövde storasyskonen Wilda och Vanessa fortsatt gå i skolan. Eva-Lena och Ubbe bodde nära och de tog på sig rollen att lösa det föräldrarna inte orkade i den tuffa situationen.

– Behövde de mat, behövde de tvätta, eller vad som helst så kunde vi ställa upp. I och med att vi bott så nära så kunde vi ta hand om de andra töserna genom att skjutsa till skolan och fixa så att de fick vad de behövde. Vi hade turen, om man kan säga så, att kunna vara delaktiga i det här. Det var jätteviktigt för oss båda två, säger Eva-Lena.

Både Eva-Lena och Ubbe kör motorcykel. Tillsammans med andra motorcyklister har de en träff i juli varje år. Förra året erbjöd sig Eva-Lena att massera stela kroppar. I gengäld skänkte motorcyklisterna pengar, som gick direkt in till Saga-loppet och Barncancerfonden. I år frågade MC-gänget om de kunde massera igen och denna gången masserade både Eva-Lena och Ubbe.

– Det är ju många kompisar i det här gänget som hetsar varandra. "Swishade du bara 250 kronor, din snåle jävel", kan de säga till varandra. Någon kanske inte hinner få en massage men swishar ändå, bara för att bidra. Det är ett sånt gäng. Jag och Eva-Lena lever för barncancerfonden och fler och fler i gänget börjar också tycka att det är en självklarhet att bidra, säger Ubbe.

På de två mc-träffarna har morföräldrarna samlat in omkring 15 000 kronor till Barncancerfonden. Utöver det driver de också sitt företag Shen Men där de bland annat masserar och för terapisamtal.

– På det här sättet som vi gör, samlar ihop pengar och pratar om Saga, så finns hon alltid där. Om man hela tiden pratar och håller det levande, så är hon alltid med, bara inte fysiskt. För mig och Ubbe är det jätteviktigt, säger Eva-Lena.

Bearbetningen av tragedin är de ännu inte färdiga med, berättar Ubbe. Men Barncancerfonden har varit till stor hjälp för morföräldrarna.

– Vi fick vara mer på ett projekt med anhörig-bearbetning, som de testade. De samlade ett 30-tal mor- och farföräldrar för att vi skulle få prata om våra upplevelser och tankar med varandra. Tack vare den hjälpen vi fått av Barncancerfonden så har vi insett ännu mer hur viktigt det är att samla in pengar så att vi kan hjälpa mer. Det här önskar man ju inte någon människa. Men det sker dagligen och någonstans måste vi, som kan, göra något för att hjälpa till. För mig har det blivit jävligt viktigt och självklart, säger Ubbe.SENASTE TV-NYHETERNA

Tre nya poäng i svängig match
FOTBOLL 2022-08-14 KL. 13:41

Tre nya poäng i svängig match

Misstänkt påverkad förare
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 10:15

Misstänkt påverkad förare

Förlust i cuppremiären:
HANDBOLL 2022-08-13 KL. 17:21

Förlust i cuppremiären: "Usel match"

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Delad pott i slätstruket derby
FOTBOLL 2022-08-13 KL. 16:10

Delad pott i slätstruket derby

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet
KULTUR & NÖJE 2022-08-13 KL. 14:00

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.