NYHETER 2022-11-30 KL. 08:02

Moderat nej till vindkraft ute till havs

Av Kristian Alm

Den stora vindkraftparken som planeras söder om Fladen skulle ge ett stort tillskott el till södra Sverige. Men Moderaterna med stöd av SD och KD säger nej och menar att miljöpåverkan är oklar.

Moderat nej till vindkraft ute till havs
Parken planeras utanför Varberg och Falkenberg, men skulle kunna få påverkan på Kungsbackafjordens Natura 2000-område, fruktar kritikerna. Karta: OX2

Företaget OX2 planerar en etablering av en vindpark till havs i Kattegatt i Sveriges ekonomiska zon utanför Hallands kust. Vindparken kallas Galatea-Galene efter två grekiska havsnymfer och består av två delområden belägna cirka 25 kilometer utanför Falkenberg och Varberg.
Vindparken förväntas kunna generera cirka 6-7 TWh förnybar el, vilket motsvarar elkonsumtionen för drygt en miljon hushåll.

Långt ifrån
Det är alltså långt ifrån Kungsbacka, men ändå så nära Natura 2000-området i Kungsbackafjorden att kommunen får tycka till.
Tjänstemännen som utrett ansåg att området ligger utanför kommunens planeringsområde och därmed inte är något att ta ställning till.
Men i kommunstyrelsen reagerade moderata kommunalrådet Lisa Andersson och drev tillsammans med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna igenom ett negativt svar. Skälet var enligt skrivelsen:
"Vad händer med Natura 2000 områdena ifall bolaget som byggt det går i konkurs? Hur säkerställs en sanering av områdena vid läckage, skador eller bristande avveckling när kraftverken nått sin livslängd och behöver ned/bortmonteras".

Inte imponerad
Miljöpartiets Maria Losman är inte imponerad.
– Det är lite rörande med den plötsliga omsorgen om natur och miljö som uppstår hos moderater med medhåll från sverigedemokrater och kristdemokrater.
– Om det inte vore så illa för företag och hushåll att göra det svårt för havsvindkraften, så hade det kunnat passera som lite lustigt. Men det är både företagsovänligt och miljöskadligt att drömma om dyr och osäker kärnkraft och lämna negativa remissvar till havsvind som kan bidra till energiförsörjningen i närtid.


Moderata kommunalrådet Lisa Andersson är skeptisk till vindkraftparken som planeras. Arkivfoto: Norra Halland


Lisa Andersson vill inte hålla med om att hennes skrivelse är en del av riksdebatten kring kärnkraft och vindkraft.
– Nej, vi behöver både kärnkraft och vindkraft, men det ska vara på rätt ställe. Vad händer om ett vindkraftverk läcker olja? Det är stora anläggningar med 300 meter höga verk. Man borde ta ett helhetsgrepp om alla vindkraftparker som planeras till havs. Och frågan är hur de påverkar rymdobservatoriets verksamhet?
Nu ska det sägas att Kungsbackas remissvar bara är ett av många, och inte alls väger lika tungt som länsstyrelsen eller andra expertmyndigheter. Det bör också påpekas att det finns fonderade medel för att plocka ner verken när de tjänat ut.SENASTE TV-NYHETERNA

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”
NYHETER 2023-02-05 KL. 11:55

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”

Hanhalshjärtat:
ISHOCKEY 2023-02-04 KL. 20:00
Premium

Hanhalshjärtat: "Jag har saknat hockeyn när jag var borta"

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 18:47
Premium

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 16:12
Premium

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna
NYHETER 2023-02-04 KL. 10:00

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2023-02-05 KL. 12:30
Margreth förlorade kamp om specialvård

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

På E6 sker i särklass flest trafikolyckor. Och hastighetsöverträdelse är den vanligaste typen av böter som polisen utfärdar. Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, berättar om de vanligaste misstagen kungsbackaborna gör i trafiken, var de missar stopplikt och vilka som är de farligaste vägarna i kommunen.