NYHETER 2022-11-30 KL. 08:02

Moderat nej till vindkraft ute till havs

Av Kristian Alm

Den stora vindkraftparken som planeras söder om Fladen skulle ge ett stort tillskott el till södra Sverige. Men Moderaterna med stöd av SD och KD säger nej och menar att miljöpåverkan är oklar.

Moderat nej till vindkraft ute till havs
Parken planeras utanför Varberg och Falkenberg, men skulle kunna få påverkan på Kungsbackafjordens Natura 2000-område, fruktar kritikerna. Karta: OX2

TV-klipp och nyheter

Företaget OX2 planerar en etablering av en vindpark till havs i Kattegatt i Sveriges ekonomiska zon utanför Hallands kust. Vindparken kallas Galatea-Galene efter två grekiska havsnymfer och består av två delområden belägna cirka 25 kilometer utanför Falkenberg och Varberg.
Vindparken förväntas kunna generera cirka 6-7 TWh förnybar el, vilket motsvarar elkonsumtionen för drygt en miljon hushåll.

Långt ifrån
Det är alltså långt ifrån Kungsbacka, men ändå så nära Natura 2000-området i Kungsbackafjorden att kommunen får tycka till.
Tjänstemännen som utrett ansåg att området ligger utanför kommunens planeringsområde och därmed inte är något att ta ställning till.
Men i kommunstyrelsen reagerade moderata kommunalrådet Lisa Andersson och drev tillsammans med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna igenom ett negativt svar. Skälet var enligt skrivelsen:
"Vad händer med Natura 2000 områdena ifall bolaget som byggt det går i konkurs? Hur säkerställs en sanering av områdena vid läckage, skador eller bristande avveckling när kraftverken nått sin livslängd och behöver ned/bortmonteras".

Inte imponerad
Miljöpartiets Maria Losman är inte imponerad.
– Det är lite rörande med den plötsliga omsorgen om natur och miljö som uppstår hos moderater med medhåll från sverigedemokrater och kristdemokrater.
– Om det inte vore så illa för företag och hushåll att göra det svårt för havsvindkraften, så hade det kunnat passera som lite lustigt. Men det är både företagsovänligt och miljöskadligt att drömma om dyr och osäker kärnkraft och lämna negativa remissvar till havsvind som kan bidra till energiförsörjningen i närtid.


Moderata kommunalrådet Lisa Andersson är skeptisk till vindkraftparken som planeras. Arkivfoto: Norra Halland


Lisa Andersson vill inte hålla med om att hennes skrivelse är en del av riksdebatten kring kärnkraft och vindkraft.
– Nej, vi behöver både kärnkraft och vindkraft, men det ska vara på rätt ställe. Vad händer om ett vindkraftverk läcker olja? Det är stora anläggningar med 300 meter höga verk. Man borde ta ett helhetsgrepp om alla vindkraftparker som planeras till havs. Och frågan är hur de påverkar rymdobservatoriets verksamhet?
Nu ska det sägas att Kungsbackas remissvar bara är ett av många, och inte alls väger lika tungt som länsstyrelsen eller andra expertmyndigheter. Det bör också påpekas att det finns fonderade medel för att plocka ner verken när de tjänat ut.TV-klipp och nyheter

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka
NYHETER 2023-12-03 KL. 18:23
Premium

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka

"Man får både vinter- och julkänsla"

Gymnastik är en fantastisk lagidrott
SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Premium

Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Stilenlig parad i vinterkyla
KULTUR & NÖJE 2023-12-02 KL. 16:40
Premium

Stilenlig parad i vinterkyla

Nytt försök med kritiserad belysning
NYHETER 2023-12-02 KL. 08:30
Premium

Nytt försök med kritiserad belysning

Grannar runt fotbollsplanen upprörda

FBK räddade poäng i sista sekunden
BANDY 2023-12-01 KL. 22:02
Premium

FBK räddade poäng i sista sekunden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2023-12-03 KL. 15:00
Veckans rosor
Premium | SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.