NYHETER 2022-11-30 KL. 08:02

Moderat nej till vindkraft ute till havs

Av Kristian Alm

Den stora vindkraftparken som planeras söder om Fladen skulle ge ett stort tillskott el till södra Sverige. Men Moderaterna med stöd av SD och KD säger nej och menar att miljöpåverkan är oklar.

Moderat nej till vindkraft ute till havs
Parken planeras utanför Varberg och Falkenberg, men skulle kunna få påverkan på Kungsbackafjordens Natura 2000-område, fruktar kritikerna. Karta: OX2

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Företaget OX2 planerar en etablering av en vindpark till havs i Kattegatt i Sveriges ekonomiska zon utanför Hallands kust. Vindparken kallas Galatea-Galene efter två grekiska havsnymfer och består av två delområden belägna cirka 25 kilometer utanför Falkenberg och Varberg.
Vindparken förväntas kunna generera cirka 6-7 TWh förnybar el, vilket motsvarar elkonsumtionen för drygt en miljon hushåll.

Långt ifrån
Det är alltså långt ifrån Kungsbacka, men ändå så nära Natura 2000-området i Kungsbackafjorden att kommunen får tycka till.
Tjänstemännen som utrett ansåg att området ligger utanför kommunens planeringsområde och därmed inte är något att ta ställning till.
Men i kommunstyrelsen reagerade moderata kommunalrådet Lisa Andersson och drev tillsammans med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna igenom ett negativt svar. Skälet var enligt skrivelsen:
"Vad händer med Natura 2000 områdena ifall bolaget som byggt det går i konkurs? Hur säkerställs en sanering av områdena vid läckage, skador eller bristande avveckling när kraftverken nått sin livslängd och behöver ned/bortmonteras".

Inte imponerad
Miljöpartiets Maria Losman är inte imponerad.
– Det är lite rörande med den plötsliga omsorgen om natur och miljö som uppstår hos moderater med medhåll från sverigedemokrater och kristdemokrater.
– Om det inte vore så illa för företag och hushåll att göra det svårt för havsvindkraften, så hade det kunnat passera som lite lustigt. Men det är både företagsovänligt och miljöskadligt att drömma om dyr och osäker kärnkraft och lämna negativa remissvar till havsvind som kan bidra till energiförsörjningen i närtid.


Moderata kommunalrådet Lisa Andersson är skeptisk till vindkraftparken som planeras. Arkivfoto: Norra Halland


Lisa Andersson vill inte hålla med om att hennes skrivelse är en del av riksdebatten kring kärnkraft och vindkraft.
– Nej, vi behöver både kärnkraft och vindkraft, men det ska vara på rätt ställe. Vad händer om ett vindkraftverk läcker olja? Det är stora anläggningar med 300 meter höga verk. Man borde ta ett helhetsgrepp om alla vindkraftparker som planeras till havs. Och frågan är hur de påverkar rymdobservatoriets verksamhet?
Nu ska det sägas att Kungsbackas remissvar bara är ett av många, och inte alls väger lika tungt som länsstyrelsen eller andra expertmyndigheter. Det bör också påpekas att det finns fonderade medel för att plocka ner verken när de tjänat ut.


TV-klipp och nyheter

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

I topp: Renoverad gård från 1850-talet
2025-05-08 KL. 19:00
Premium

I topp: Renoverad gård från 1850-talet

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

Tränaren om FBK:s nya truppbygge
BANDY 2025-05-07 KL. 20:00
Premium

Tränaren om FBK:s nya truppbygge

✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Spelet bakom värvningarna

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.