NYHETER 2022-07-06 KL. 14:37

Ministern i Kungsbacka - lämnade Almedalen

Av Christina Wagner

Valrörelsen är i full gång. Under onsdagen lämnade finansminister Mikael Damberg (S) Almedalen för att besöka Kungsbacka.

Ministern i Kungsbacka - lämnade Almedalen
Mikael Damberg i samspråk med Tasnim Marawi och Naziha Kabbani som driver Zia Sweet & Salt. Foto: Christina Wagner

Det var Socialdemokraterna i Kungsbacka med Magdalena Sundqvist i spetsen som bjudit in finansministern. En viktig del av valet för S är att nå väljarna, både i Kungsbacka och andra kommuner ska det knackas dörr.
– Vi vill hålla valrörelsen kraftfull och har stora målsättningar med att knacka dörr. Vi passar på att träffa människor i andra sammanhang, sa Mikael Damberg, som imponerades av Tasnim Marawi och Naziha Kabbani från Syrien som på så kort tid etablerat sin restaurang Zia Sweet & Salt i kommunen.
Efter lunchen blev nästa stopp Rgnt som tillverkar elmotorcyklar, innan Damberg skulle med på dörrknackning på kvällen i Varla.
– Vi laddar upp tillsammans, det är många från S i Kungsbacka som är med. Det är ett stort område med många dörrar, jag kan lova att när Mikael dyker upp så är det oerhört uppskattat, sa Magdalena Sundqvist.
Mikael Damberg besökte Kungsbacka även förra valrörelsen och beskriver kommunen som välmående och rik.
– Alla kommuner har sina utmaningar, det är viktigt att inte bli tillbakalutad utan fundera på vad som är viktigt för vår kommun. Vad jag förstår, när man kollar omsorg, funktionshindrade men också skolan, så finns en del utmaningar. Och fundera på hur man blir bättre på att jobba med näringslivet, jag tror man har mycket att vinna på det som kommun, säger Damberg.

Nyfikna på Magdalena
Kungsbacka är en traditionellt borgerlig kommun.
– Finansministern har ett stort förtroende i Kungsbacka så det är väldigt viktigt för oss att vi får det här besöket. Kungsbacka är fantastiskt men även om många har det väldigt bra så finns det de som känner att andra också ska ha det bra, som funktionshindrade, äldre, skolan. Nyfikenheten och förtroendet för oss har ökat markant, folk är lite less på enorma överskott varje år. Vi har fått en indikation på ett överskott på 600 miljoner, och har inte folk ordentligt i vård- och omsorg. Det är provocerande, säger Magdalena Sundqvist.
Mikael Damberg tror att många är nyfikna på Magdalena Andersson även utanför partiet, speciellt i så osäkra tider och med kriget i Ukraina.
– Många vill ha ett starkt ledarskap och litar på Magdalena Andersson på ett sätt. Det kan man också använda lokalt, många är nyfikna på oss och har kanske lokala frågor som inte håller måttet för en sån här fin kommun. Om man tar riksperspektivet i övrigt, så är det ett helt annat ekonomiskt läge än för några år sedan. Det är hög inflation, dyrt att tanka, dyr mat, högre räntor, så nu är det ett allvarligare ekonomiskt läge. Det är viktigt att partierna inte drar iväg på riksplanet, att man ger överbud och lovar allt till allt och alla.

Har erfarenhet
En fördel är också att S styrt när ekonomiska läget varit både bra och dåligt.
– Vi kan det här. Magdalena Andersson har varit finansminister i sju år, det är ganska bra erfarenhet att ha när det är tuffa tider.
I Kungsbacka vill S ge mer pengar åt bland annat omsorgen. Även om Damberg flaggar för högre inflation och räntor är han positiv till förslaget, eftersom det är viktigt för partiet med social grundtrygghet.
– Förra året gjorde vi stora insatser på sjuk- och aktivitetsersättning, det hade inte gjorts på jättelänge. Tänk om vi inte gjort det, med inflationsekonomin nu, det hade varit jättetufft, säger Mikael Damberg.SENASTE TV-NYHETERNA

Tre nya poäng i svängig match
FOTBOLL 2022-08-14 KL. 13:41

Tre nya poäng i svängig match

Misstänkt påverkad förare
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 10:15

Misstänkt påverkad förare

Förlust i cuppremiären:
HANDBOLL 2022-08-13 KL. 17:21

Förlust i cuppremiären: "Usel match"

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Delad pott i slätstruket derby
FOTBOLL 2022-08-13 KL. 16:10

Delad pott i slätstruket derby

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet
KULTUR & NÖJE 2022-08-13 KL. 14:00

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.