NYHETER 2022-06-28 KL. 13:10

Minikärnkraftverk vid Ringhals ska utredas

Av Ronny Karlsson

Vattenfall utreder möjligheten att satsa på mindre kärnkraftverk i Sverige. Om det blir verklighet ska det placeras vid Ringhals.

Minikärnkraftverk vid Ringhals ska utredas
Vattenfall ska utreda möjligheten att bygga minikärnkraftverk vid Ringhals. Arkivbild: Norra Halland.

Det är nyhetsbyrån TT som kommer med uppgifterna att Vattenfall tittar på en satsning på mindre kärnkraftverk vid sin anläggning i Ringhals, bara kilometer från kommungränsen till Kungsbacka.
- Alla fossilfria energislag kommer att behövas för att möta det ökande elbehovet i Sverige. SMR (små modulära reaktorer) är en fossilfri teknik som har utvecklats mycket på senare tid och vi vill därför utreda förutsättningarna att bygga små modulära reaktorer i närheten av Ringhals kärnkraftverk, säger Vattenfalls vd Anna Borg i ett pressmeddelande.
Det handlar om minst två mindre kärnkraftverk som det ska tittas närmare på. Planen är att ha en förstudie klar vid årsskiftet 2023-2024.
Om Vattenfall beslutar sig för att gå vidare med projektet vet vi alltså inte ännu på runt 18 månader. Om man ser positivt på en satsning på minikärnkraftverk krävs det också tillstånd.
- Inga investeringsbeslut har fattats, men Vattenfalls ledning har under våren arbetat med frågan om ny kärnkraft i Sverige. Under förutsättning att en förstudie kommer fram till att det skulle vara lönsamt och alla övriga förutsättningar för ett framtida investeringsbeslut skulle bli uppfyllda, inte minst nya regelverk för kärnkraft, borde det vara möjligt att ha en första SMR-reaktor i drift i början av 2030-talet, säger Anna Borg.
För vattenfall är Ringhals en naturlig placering av de mindre reaktorerna om de blir verklighet.
- Ringhals är en lämplig plats för ny kärnkraft av flera skäl. Dels är det tillåtet att ersätta de två nedlagda reaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2 inom befintlig lagstiftning, dels finns nätinfrastruktur på plats som förenklar anslutningen av ny elproduktion. Det finns även stor acceptans för befintlig och ny kärnkraft vid Ringhals och Forsmark. En stor fördel är också den omfattande kompetens som finns vid Ringhals, säger Torbjörn Wahlborg, chef elproduktion vid Vattenfall i pressmeddelandet.


SENASTE TV-NYHETERNA

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls
NYHETER 2022-08-18 KL. 18:27

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls

Far och son åtalas för alkoholsmuggling
NYHETER 2022-08-18 KL. 16:00

Far och son åtalas för alkoholsmuggling

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara
DEBATT 2022-08-18 KL. 11:00

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara

Kungsbacka växer - men inte som Varberg
NYHETER 2022-08-18 KL. 09:00

Kungsbacka växer - men inte som Varberg

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.