NYHETER 2023-09-13 KL. 15:16

Mindre skräp i toaletter – men långt kvar till målet

Av Ronny Karlsson

Målet är att halvera det skräp som slängs i våra toaletter. Nu är man en bit på väg och bäst går det vid Hammargårds reningsverk.

Mindre skräp i toaletter – men långt kvar till målet
Kungsbacka kommun har satsat en hel del på marknadsföring av kampanjen där invånarna ska slänga mindre skräp i sina toaletter. Foto: Pressbild

TV-klipp och nyheter

Kampanjen har bland annat synts på lokalbussarna och målet är tydligt. Kungsbacka kommun vill halvera det skräp, även kallat rens, som slängs i toaletter.

Vid Hammargårds reningsverk har skräpet som kommer i avloppet via toaletter minskat med 19 procent. Men totalt i kommunen ligger minskningen på åtta procent.

- Vi tackar invånarna som har tagit till sig av vår kampanj halverarenset. Även om det är en bit kvar till en halvering så hoppas vi på ytterligare minskning under hösten, säger Maurice Bourne, enhetschef Avloppsrening i Kungsbacka.

Skräpet består bland annat av våtservetter, tops och bomull som våra invånare spolar ned i toan. 2021 tog kommunen hand om 88 ton rens i Kungsbackas avloppsreningsverk, en siffra som motsvarar fem fullastade linjebussar. Under 2023 görs en informationskampanj för att halvera den siffran.

Nästa del av kampanjen riktar in sig specifikt på några olika delar av kommunen, med förhoppningen att budskapet ska nå ut ännu bättre lokalt.



TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.