NYHETER 2022-08-18 KL. 20:00

Medmänsklig jubilar firar 30 år

Av Christina Nordwall

Det kan vara en brottsutsatt som behöver stöd, en orolig granne, en anhörig eller någon som kallats för att vittna. Brottsofferjouren i Kungsbacka (BOJ) tar emot olika slags ärenden och telefonen är alltid påslagen.
– Vi ger medmänskligt stöd. Det handlar om allt från det allra minsta till det allra värsta. Men något som har ökat över tid är bedrägeribrott, säger Barbro Näslund, samordnare.

Medmänsklig jubilar firar 30 år
GER STÖD. Katarina Cronelid, sekreterare, Annette Norling, stödperson, Ulf Nordenman, ordförande, Ingegerd Carlham, vittnesstödjare och Barbro Näslund, samordnare, i Brottsofferjouren Kungsbacka. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

Utsatta som behöver stöd hör antingen av sig själva per telefon eller så sker kontakten via polisen, om ärendet är polisanmält.
– De brukar fråga om personen vill ha kontakt med Brottsofferjouren. Om de vill det får jag ett krypterat mejl och skickar sedan vidare ärendet till en av våra stödpersoner som tar kontakt. Alla har tystnadsplikt, säger Barbro Näslund.
Annette Norling är en av stödpersonerna hos Brottsofferjouren Kungsbacka.
– Jag brukar börja med att fråga hur det ser ut omkring personen när jag ringer upp. Finns det familj, har personen till exempel varit på sjukhus, vad vill den berätta? Det finns ofta mycket skuld och skam hos den brottsutsatta och det behöver den hjälp att bli av med. Anhöriga kan också få stöd. Jag pratar om krisreaktioner och informerar till exempel om vad det finns för hjälp att få genom hemförsäkringen eller hur man gör för att få reda på hur polisutredningen går. Många är traumatiserade och väldigt ledsna. Om de vill att jag hör av mig igen bestämmer vi en tid, säger hon.

Vittnesstöd
Brottsofferjouren har också vittnesstödsverksamhet.
– Vi har ett rum i Varbergs tingsrätt. Vi får ett sms av samordnaren vilken tid vi ska vara där och på plats finns papper om vad det gäller. Det kan till exempel handla om misshandel. Vi möter upp vittnet, bjuder på kaffe och berättar om vad som kommer att hända i tingsrätten, vilka som är där och var de sitter. De flesta har inte varit med om ett mål förut och det är också viktigt att berätta att de är under ed. Vi upplever att de blir väldigt tacksamma över att vi finns och att de blir lugnare. Oftast berättar de vad som hänt för oss men vi får inte fråga, säger Ingegerd Carlham.

Ideellt arbete
Brottsofferjouren Kungsbacka är en ideell förening med 30 medlemmar. Det finns en styrelse som ser till att föreningen syns och att verksamheten fungerar. Det finns både passiva och aktiva medlemmar. De aktiva arbetar till exempel som stödpersoner eller vittnesstödjare. Många har en bakgrund inom socialtjänst eller sjukvård men utbildar sig också fortlöpande inom det aktuella området. Det lägger föreningen stor vikt vid.
– Vi får bland annat utbildning från riksorganisationen, länsstyrelsen och så ordnar vi egna workshops, säger Barbro Näslund.
– Det finns en stark kompetens i föreningen och vi är en sammansvetsad grupp, säger Katarina Cronelid, sekreterare.

30 år
Föreningen har ett stabilt medlemsantal men däremot har antal ärenden minskat de senaste åren. En orsak kan vara att många inte känner till att föreningen finns, menar Ulf Nordenman som är ordförande.
– Vi har kapacitet att ta emot 200–250 ärenden per år, säger han.
Arbetet är ideellt men kostnader finns och där är kommunen en bidragsgivare. Brottsoffermyndigheten är en annan. På önskelistan står ett IOP-avtal (ideella organisationers partnerskap) med kommunen.
– Det är fantastiskt bra när kommunen arbetar ihop med föreningar, säger Katarina Cronelid.
Lördagen den 20 augusti firar föreningen i Kungsbacka 30-årsjubileum. På programmet under dagens festligheter står bland annat en rundtur med Isa af Lygnern på Lygnern.





Kungsbackas Brottsofferjour, BOJ, är en ideell förening som kostnadsfritt ger medmänskligt stöd åt människor som utsatts för brott, blivit vittnen till brott eller är anhörig till någon som drabbats av brott.
Brottsofferjourerna lokalt är fristående ideella föreningar som är medlemmar i riksorganisationen Brottsofferjouren Sverige.
Brottsofferjourernas övergripande mål är att vara ett komplement till den offentliga sektorn vad gäller brottsofferarbete och att det ska finnas en i varje stad som har en tingsrätt.
Lokalt telefonnummer: 0300 834840
Nationellt telefonnummer: 116006

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.