I ett projekt som kör igång i augusti planerar Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tillsammans med Sportfiskarna att fiska blåfenad tonfisk. Syftet är att märka fisken för att samla in data och på sikt stärka bestånden i svenska vatten.
– Den blåfenade tonfisken är en långvandrande fisk, så vi vill bland annat undersöka hur den rör sig, säger kungsbackabon Markus Lundgren.
Han är biolog samt regionchef för Sportfiskarna, och har nu uppdraget att organisera fisket.
– Man skiljer på två bestånd. Dels det västra som leker i Mexikanska golfen, samt det östra som leker i Medelhavet. Det är framförallt tonfisk från det senare beståndet som brukar komma upp hit, men det har förekommit fisk från båda bestånden periodvis, så nu vill vi samla in data för att lära oss mer.
Den blåfenade tonfisken var under första halvan av 1900-talet vanlig i svenska vatten, men ett kraftigt överfiske tog hårt på beståndet. Fisken är idag fredad i svenska och danska vatten, och efter en lyckad förvaltningsplan med bland annat minskat fiske i Medelhavet har den sakta återhämtat sig.
– Den var överfiskad under närmare 50 år, och det är även idag viktigt att hålla nere fisket samt ha koll på olagligt fiske, säger Markus Lundgren.
Under projektet kommer Markus Lundgren tillsammans med andra sportfiskare att fiska med spö efter tonfisken i havet en bit utanför Tjörn och Orust. Men den blåfenade tonfisken har siktats även i vattnen utanför Kungsbacka kommun.
– Ja det finns säkra iakttagelser vid bland annat Nidingen och Tistlarna.
Och arten, som i vissa fall kan bli upp till tre meter och väga över 500 kilo, är relativt lätta att känna igen om man väl ser dem, menar Markus Lundgren.
– Till skillnad från till exempel tumlare och andra valfiskar som går upp för att andas, så går tonfisken upp till ytan när den jagar makrill och andra ytfiskar. Då kan det bli ganska explosivt och kan vara ett fantastiskt skådespel.
Projektet beräknas starta sista veckan i augusti och pågå under några veckor.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.