Vattenfall fortsätter att jobba för mer kärnkraft vid Ringhals. Nu inleds arbetet med att köpa upp mark för att kunna växa i området.
Frågan om i Ringhals har synts i media en hel del det senaste året. Det har då handlat om krånglande reaktorer och sena uppstarter, men också om de framtida planerna på mer kärnkraft vid anläggningen.
Nu tar Vattenfall ett nytt steg mot att kunna bygga ny kärnkraft på Väröhalvön.
- Vi tar just nu konkreta steg i arbetet med att planera byggande av ny kärnkraft vid Ringhals. Vi inleder bland annat en process för att köpa fastigheter på Väröhalvön för att möjliggöra förberedande arbeten och byggnation av ny kärnkraft. Ett slutgiltigt investeringsbeslut fattas dock först när vi har fått alla nödvändiga tillstånd, säger Desirée Comstedt, projektansvarig för kärnkraft inom Vattenfall.
I våras inleddes en förstudie där man tittar på att bygga små modulära reaktorer. Det har då gjorts fältstudier och markundersökningar.
- Förstudien beräknas vara klar i slutet av 2023 och är en del i Vattenfalls beslutsunderlag för tillståndsansökan hos Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen för att bygga nya kärnkraftreaktorer. Målsättningen är att ha en första reaktor i drift under tidigt 2030-tal, säger Comstedt.
De fastighetsägare som berörs av de planerade markköpen har kontaktats.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.