Många öppna gårdar i år
I helgen bjöds det in till öppna gårdar runt om i kommunen. Besökare kunde bland annat besöka lokala odlare och djuruppfödare och det bjöds på allt från mat till musik.
– Det finns ett stort intresse hos lokalproducenterna. I år deltar 23 gårdar, det är fler än tidigare, säger Anna Frykman, besöksnäringsutvecklare på Kungsbacka kommun.
Tanken med arrangemanget öppna gårdar är att man ska inspireras och lära sig om hur maten kommer från jorden till matbordet. Och att få träffa människorna bakom maten på tallriken.
– Det är viktigt att vi kan fortsätta att handla hos våra lokala matproducenter även i framtiden, säger Anna Frykman.
Tyvärr bjöd lördagen på ihållande ösregn men det hindrade inte Michael Ramstedt och hans barn Linnea och Oscar att ta en cykeltur till Alfons gård i Vallda. De fick hjälpa till att mata hönsen och sedan var det dags för våfflor och lite annan fika.
Maria Öjerskog Borrling driver Alfons gård tillsammans med maken Hans. De har bott på gården i tre år.
– Vi rustade upp gården, bytte livsstil och flyttade hit till vänliga Vallda. Nu odlar vi ekologiskt, har höns, så småningom kanske islandshästar, grisar och får, säger Maria.
De har en gårdsbutik och ordnar evenemang på gården som viskvällar, växtfärgning och julmarknad. Maria ger också coachsamtal och erbjuder reflektion under den 350 år gamla eken på söndagar.
På Naturgården i Vallda stod Claes-Erik Bergstrand och stekte gårdens egna köttbullar. Han driver gården tillsammans med hustrun Emma och på gården finns bland annat försäljning av nöt- och lammkött, kyckling, grönsaker och honung. Till vintern är planen att det egna slakteriet ska vara färdigt.
Läs mer i Norra Halland på söndag 3/10–21.
Fler nyheter här