Många i Kungsbacka är nöjda med utbudet av kultur och fritidsaktiviteter. Men samtidigt är det svårt att nå ut till personer med lägre utbildning. Det visar resultatet av Kulturbarometern.
200 personer i Kungsbacka bjöds in för att svara på en enkät om kommunens kultur och fritidsutbud. Resultatet blev både ris och ros, men majoriteten svarade att de uppskattar utbudet.
– Vi ser detta som ett kvitto på att vårt arbete med att erbjuda ett brett utbud av aktiviteter uppskattas av invånarna, säger Annika Hedman, ordförande i nämnden för Kultur & Fritid , i ett pressmeddelande.
Men allt är inte frid och fröjd.
Personer med lägre inkomst menar i enkäten att fritids- och idrottsaktiviteter har ett mindre värde, jämfört med personer med högre inkomst.
Det visar sig också i undersökningen att personer med låg utbildning tycker att kulturen är för dyr och att de inte känner sig hemma i de sammanhangen. Personer med hög utbildning hänvisar i stället till tidsbrist som ett problem när det gäller att ta del av kulturen.
– Det visar på att vi behöver arbeta ännu mer med att sänka trösklarna för deltagande. Till exempel erbjuda fler aktiviteter nära våra invånare, både i anslutning till skolor eller i bostadsorten, säger Hedman.
Utmaningen med höga priser finns det tankar kring lösningar för aqtt göra fritids. och kulturaktiviteter mer tillgängliga.
– När det gäller kostnader behöver vi se till att arrangera fler prova på-aktiviteter. Vår nya modell för föreningsstöd kan vara en väg framåt, där vi tillsammans med föreningslivet och näringslivet kan arbeta för att hitta nya lösningar, säger Hedman.
Karl Persson, förvaltningschef för Kultur & Fritid, vill se ett ökat fokus på barn och ungdomar.
– Vi ska även bli bättre på att nå ut med det befintliga utbudet och samtidigt fokusera på att komma närmare barn och unga. I stället för att vänta på att de ska komma till oss, ska vi ta initiativet och komma till dem, säger han i pressmeddelandet.
Några av resultaten från undersökningen:
* Majoriteten av Kungsbackaborna är nöjda med utbudet av både kultur, fritids- och idrottsaktiviteter i kommunen.
* En överhängande majoritet uttrycker att de vill ägna mer tid åt kulturaktiviteter än vad de gör idag.
* De flesta (67 %) instämmer i påståendet att de vill att kulturen i Kungsbacka ger dem nya perspektiv, medan 1 av 3 inte anser detta.
* Den upplevda möjligheten att påverka utbudet av kultur, fritids- och idrottsaktiviteter i kommunen är relativt låg men påverkar endast marginellt nöjdheten med kulturutbudet i kommunen.
* Topp två upplevda hinder att delta i kulturaktiviteter är tidsbrist (33 %) och brist på intressanta aktiviteter i närområdet (29 %).
* 27 % känner sig inte hindrade eller begränsade överhuvudtaget.
* Två områden sticker ut när Kungsbackaborna får prioritera mellan olika kulturområden – kultur riktad till barn och unga (51 %) och större evenemang som till exempel en stadsfestival (50 %).
* Unga tycker att det finns ett bättre utbud av ställen för unga att träffas på än de som är 30 år och äldre.
* Inkomstnivå påverkar hur viktigt det upplevs att utöva fritids- och idrottsaktiviteter; hög inkomst innebär att fritids- och idrottsaktiviteter upplevs som viktigare.
* De med lägst utbildning uppger att de tycker det är för dyrt och att de inte känner sig hemma i kultursammanhang.
* De med högst utbildning och högst inkomst uppger tidsbrist som främsta hindret från att delta i kulturlivet.
Kommunen försöker komma till skott med liten del
"Det var så gräsligt, ögat höll på att smälta"
En av sex nominerade till Årets eldsjäl
Är nominerad till Årets eldsjäl
Nu fyller välkända producenten 60 år
I somras lämnade hon skolan. Nu är 22-åriga Ninni Falk redo att spela superhjälte i sin största roll hittills. Föreställningen kommer att spelas ett antal gånger i bland annat Kungsbacka under våren.