NYHETER 2022-01-23 KL. 10:00

Lovisa bytte kontoret mot förskolan

Av Christina Nordwall

Lovisa Kronber är en av kommunens medarbetare som anmält sig som inhoppare i förskolan. I torsdags vikarierade hon på Prästgårdsängens förskola.
– Läget är akut och jag tycker det är viktigt att hjälpa till, säger hon.

Lovisa bytte kontoret mot förskolan
Lovisa Kronberg är till vardags projektsamordnare på förvaltningen för Service. Hon har hoppat in på Prästgårdsängens förskola idag för att hjälpa till. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

I vanliga fall arbetar Lovisa som projektsamordnare på förvaltningen för Service. Nu har hon fått lägga det på paus för att hjälpa till i förskolan där pandemin gjort bemanningsläget mycket ansträngt. Arbetsuppgifterna på förskolan skiljer sig en del mot vad hon brukar göra på dagarna.
– Ja, det är totala motsatsen. Jag håller på med projekt som sträcker sig över månader och år, det är teamsmöten, excel och tidsplaner. Här ska jag vara ett par extra händer, hjälpa till vid maten och leka. Jag får se vad pedagogerna vill att jag ska göra, säger Lovisa och gungar ett litet barn.
Lovisa har barn själv men annars är det inget krav på att de medarbetare som nu hoppar in ska ha erfarenhet av att jobba med barn.
– Nej, vi är glada för ett par extra händer, ögon och öron, säger Sarah Stålhammar, pedagog på Prästgårdsängens förskola.
Komprimerade öppettider
Många förskolor har fått stänga på grund av personbrist. På Prästgårdsängens förskola har personalen fått jobba mer för att täcka upp för sjuka kollegor och i viss mån har man kunnat få in timvikarier som varit där tidigare. Nu har man bland annat komprimerat öppettiderna för att lösa bemanningen. Istället för att ha öppet 06–18 blir det nu 7.30–16.
– Vårdnadshavarna visar stor förståelse, de är glada att vi inte stänger helt och försöker också pussla med sina scheman, säger Sarah.

Uppskattat initiativ
På Prästgårdsängens förskola i Fjärås går 80 barn i åldrarna 1–6 år fördelade över olika avdelningar. Kommunens upprop om att medarbetare från andra verksamheter skulle hjälpa till i förskolan är uppskattat.
– Det är ett bra initiativ! Idag har vi åtta sjuka av den ordinarie personalen, imorgon nio. Vi gör avstämningar varje dag för att se hur vi ska lösa morgondagen, säger rektor Maria Franzén.
Hur länge inhoppen i förskolan ska pågå beror på smittläget. Lovisa har ställt in sig på att hoppa in några dagar i veckan under en period och sköta sitt vanliga jobb på kvällar och helger.
– Det är kul att vara ute i verkligheten, men det är personalen i förskolan som gör den verkliga insatsen, säger hon.




TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.