NYHETER 2022-01-23 KL. 10:00

Lovisa bytte kontoret mot förskolan

Av Christina Nordwall

Lovisa Kronber är en av kommunens medarbetare som anmält sig som inhoppare i förskolan. I torsdags vikarierade hon på Prästgårdsängens förskola.
– Läget är akut och jag tycker det är viktigt att hjälpa till, säger hon.

Lovisa bytte kontoret mot förskolan
Lovisa Kronberg är till vardags projektsamordnare på förvaltningen för Service. Hon har hoppat in på Prästgårdsängens förskola idag för att hjälpa till. Foto: Christina Nordwall

I vanliga fall arbetar Lovisa som projektsamordnare på förvaltningen för Service. Nu har hon fått lägga det på paus för att hjälpa till i förskolan där pandemin gjort bemanningsläget mycket ansträngt. Arbetsuppgifterna på förskolan skiljer sig en del mot vad hon brukar göra på dagarna.
– Ja, det är totala motsatsen. Jag håller på med projekt som sträcker sig över månader och år, det är teamsmöten, excel och tidsplaner. Här ska jag vara ett par extra händer, hjälpa till vid maten och leka. Jag får se vad pedagogerna vill att jag ska göra, säger Lovisa och gungar ett litet barn.
Lovisa har barn själv men annars är det inget krav på att de medarbetare som nu hoppar in ska ha erfarenhet av att jobba med barn.
– Nej, vi är glada för ett par extra händer, ögon och öron, säger Sarah Stålhammar, pedagog på Prästgårdsängens förskola.
Komprimerade öppettider
Många förskolor har fått stänga på grund av personbrist. På Prästgårdsängens förskola har personalen fått jobba mer för att täcka upp för sjuka kollegor och i viss mån har man kunnat få in timvikarier som varit där tidigare. Nu har man bland annat komprimerat öppettiderna för att lösa bemanningen. Istället för att ha öppet 06–18 blir det nu 7.30–16.
– Vårdnadshavarna visar stor förståelse, de är glada att vi inte stänger helt och försöker också pussla med sina scheman, säger Sarah.

Uppskattat initiativ
På Prästgårdsängens förskola i Fjärås går 80 barn i åldrarna 1–6 år fördelade över olika avdelningar. Kommunens upprop om att medarbetare från andra verksamheter skulle hjälpa till i förskolan är uppskattat.
– Det är ett bra initiativ! Idag har vi åtta sjuka av den ordinarie personalen, imorgon nio. Vi gör avstämningar varje dag för att se hur vi ska lösa morgondagen, säger rektor Maria Franzén.
Hur länge inhoppen i förskolan ska pågå beror på smittläget. Lovisa har ställt in sig på att hoppa in några dagar i veckan under en period och sköta sitt vanliga jobb på kvällar och helger.
– Det är kul att vara ute i verkligheten, men det är personalen i förskolan som gör den verkliga insatsen, säger hon.

SENASTE TV-NYHETERNA

Hjälp - vi har blivit med höns!
JOBB & PENGAR 2022-05-27 KL. 09:00

Hjälp - vi har blivit med höns!

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fjärås vände underläge till seger
FOTBOLL 2022-05-26 KL. 14:17

Fjärås vände underläge till seger

Veteranrally lockade många
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 11:20

Veteranrally lockade många

Framgångsrikt arbete mot barnfetma
NYHETER 2022-05-26 KL. 09:00

Framgångsrikt arbete mot barnfetma

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.