NYHETER 2023-05-04 KL. 07:45

Lokala bryggeriet ser fram emot gårdsförsäljning

Av Julia Sandstén Vikberg

Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker kommer bli tillåtet, uppger energi- och näringsminister Ebba Busch till SvD. Detta skulle då kunna bli aktuellt för flera bryggerier i Kungsbacka.
– I det stora hela är det bra och jag tror att många bryggerier håller med mig, säger Robin Stegmar, en av ägarna till Rocky Point Brewery i Åsa.

Lokala bryggeriet ser fram emot gårdsförsäljning
Robin Stegmar på Åsa-bryggeriet Rocky Point ser fram emot att få sälja öl direkt till kunder via gårdsförsäljning.

TV-klipp och nyheter

I dag har Systembolaget monopol på försäljning av alkohol genom att Sverige undantas från EU:s konkurrenslagstiftning. Allianspartierna gick till val på att gårdsförsäljning skulle införas, men efter valet har inte frågan tagits vidare. Men nu har alltså Ebba Busch slagit fast att förändringen ska bli verklighet, även om hon inte har någon tidsplan för förändringen.

Robin Stegmar, en av ägarna till Rocky Point Brewery i Åsa, menar att deras bryggeri är just ett sådant bryggeri som man tänker skulle kunna använda sig av gårdsförsäljning.

– Vi är ett väldigt småskaligt bryggeri och jag tror att det precis ett sådant bryggeri som man tänker på, säger Robin Stegmar.

Han är i det stora hela postitiv till idén om gårdsförsäljning, men menar att det också beror lite på vilka restriktioner på försäljningen som kommer att gälla.

– Förslaget innebär att gårdsförsäljning måste ske i samband med betalt studiebesök eller föreläsning. Samtidigt föreslås en volymbegränsning på tre liter öl, samma för vin, vilket vi tycker är för lågt. Vi planerar att börja bryggerivisningar och provsmakningar, så självklart hade det varit ett extra värde om besökarna kunde köpa med sig öl hem. Det ger också ett litet men välkommet tillskott i kassan. I det stora hela är det bra och jag tror att många bryggerier håller med mig, säger Robin Stegmar.

För bryggerierna skulle gårdsförsäljning innebära att man får sälja ett begränsat antal öl direkt till kund i samband med att man genomför en provning eller en rundvisning.Fortfarande ingen proposition
Gårdsförsäljning av alkohol är något som har debatterats länge och Centerpartiet har varit drivande i frågan. Riksdagsledamoten Christofer Bergenblock (C) från Varberg menar dock att Busch uttalande om att det ska bli tillåtet bara är ett av flera uttalanden. Han vill att regeringen ska gå vidare i frågan.

– Hon sa redan i februari i en stor konferens med Visita att gårdsförsäljning skulle införas men man har inte levererat någonting från regeringen än så länge och jag tycker att det har gått en anmärkningsvärt lång tid från att regeringens tillträde tills i dag utan att man har kunnat leverera en proposition på det här området, säger Christofer Bergenblock.

En statlig utredning 2021 bedömde att det går att tillåta gårdsförsäljning men ändå bevara Systembolagets monopol. Bergenblock menar att det nu inte finns några hinder för att tillåta detta.

– Det har tidigare varit två stora stötestenar; synen på folkhälsan och detaljhandelsmonopolet. Men svaren i utredningen är tydliga på båda de punkterna. Vad gäller folkhälsan så säger man att det här kommer kunna införas utan märkbar påverkan på folkhälsan och vad gäller detaljhandelsmonopolet så säger man att den lagstiftning man föreslår är förenlig med att Sverige har kvar sitt detaljhandelsmonopol, säger Christofer Bergenblock.TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.