Lekplatser rustas upp – och ny byggs i Björkris
Av Christina Forlin
En ny större lekplats ska byggas i Björkris och många medelstora kommer att rustas upp. Samtidigt läggs en del av de mindre lekplatserna ner. Det står klart efter att åtgärdsplanen för lekplatser nyligen klubbades av nämnden för Teknik.
Nu finns det en åtgärdsplan för lekplatserna i Kungsbacka tätort. Den här nära Skogsallén brukar vara populär.
Foto: Gabriela Grzyb (prao).
Bakom beslutet ligger en grundlig genomgång av lekplatserna karaktär och status. Redan 2021 började en inventering.
– Vi kollade bland annat igenom utrustningen, läget vad gäller sol och skugga och närhet till grönska. Det är en fördel om lekplatserna gränsar till naturen, då kan de locka till vidare lekar. Vi vill att lekplatserna ska uppmuntra till rörelse så mycket som möjligt, säger Henrietta Arnesson på Teknikförvaltningen som arbetat med inventeringen.
Fick poängLekplatserna graderades i ett poängsystem, och i första hand satsar kommunen nu på de som fick höga poäng.
– Sedan är det förstås viktigt att zooma ut och se hur fördelningen av lekplatserna blir i staden. Vi såg att det saknas en större så kallad stadslekplats i Björkris, så det kommer vi bygga en med start antagligen nästa år. Men först vill vi ha en dialog med boende i området.
På senare år har kommunen gjort satsningar på några större lekplatser som den i Kungsbackaskogen och den vid Borgmästareplan som blivit populära och utflyktsmål i sig.
Den nya planen sträcker sig fram till 2028 och i år är det bland annat en områdeslekplats i Hede som ska rustas upp.
Samtidigt kommer sex närlekplatser att avvecklas under perioden, bland annat två i Hammerö vid Kaprifolvägen och vid Kaktusvägen och en vid Tingbergsvägen. Men en liten öppning finns.
– De närlekplatser som vi ser inte kan vara kvar, kanske boende i området vill ta över, säger Henrietta Arnesson.
Gäller tätortInventeringen och planen för upprustning rör stadsplanerat området i Kungsbacka tätort. Lekplatser i till exempel Onsala och Frillesås sköts som tidigare av frivilliga i föreningar, och det går att söka kommunalt bidrag för förbättring av dem.
– Kommunen kan bara ansvara för lekplatser på så kallad allmän platsmark, och tyvärr disponerar inte kommunen lämplig mark utanför Kungsbacka tätort, säger Henrietta Arnesson.
Faktaruta:
I dag finns det 36 kommunala lekplatser fördelade på tre olika typer: stadslekplats, områdeslekplats och närlekplats.
Tre stadslekplatser. De finns i Kungsbackaskogen, vid nya badhuset och nära Kungsmässan vid Borgmästarebron. I en stadslekpark finns något som är lagom utmanande för alla åldersgrupper.
Åtta områdeslekplatser. De har en större lekyta och fler lekfunktioner än närlekplatser. De samlar fler besökare och skapar möjligheter till nya möten, ger barnen och dess föräldrar ett större nätverk. Områdeslekplatser tillgodoser inte enbart små barns lek.
25 närlekplatser. De är till för de minsta barnen och ska vara lätt att komma ut till för de som bor i området.
Källa: Kungsbacka kommun