NYHETER 2022-01-08 KL. 17:00

Leia fixar barnbok om funktionsnedsättning

Av Henrik Laurén

– Det är både en läsbok och en aktivitetsbok. Vi vill visa barn i tidig ålder om funktionsnedsättningar på ett kreativt och roligt sätt, hjälpa förstå olikheter i stället för att peka. Social hållbarhet är jätteviktigt.

Leia fixar barnbok om funktionsnedsättning
Därför en bok. Vi vill visa att alla är unika, social hållbarhet är jätteviktigt, säger Leia Larsson som tillsammans med två klasskompisar gjort barnboken "Hand i hand". Foto: Henrik Laurén

Leia Larsson i Åsa och klasskompisarna Jelena Kozoderovic och Aisha Jasarevic har jobbat hårt under höstterminen. De går i trean vid Sjölins gymnasium i Göteborg och i vår är det dags för studentexamen. Parallellt med skolarbetet har de inom ramen för Ung Företagsamhet arbetat med sitt UF-projekt, företaget HandiHand UF och barnboken ”Hand i hand”. Sista finslipningen pågår innan boken skall till tryckeriet.
– Vi räknar med att boken är ute under januari. Vi börjar med 100 exemplar och hoppas på stort intresse, vi trycker gärna fler, säger Leia.

Läsa och göra

Boken är i formatet A4 på drygt 40 sidor, illustrationerna styr det slutliga sidantalet. Bilder är viktiga då Hand i hand är både en läsbok och en aktivitetsbok. Det finns något att göra i varje kapitel. Barnen kan till exempel göra sitt namn på teckenspråk eller färglägga sockor enligt Rocka sockorna-temat.
Med sin bok vill Leia, Jelena och Aisha berätta om funktionsnedsättning, jämlikhet och social hållbarhet till barn redan i unga år.
– Det är jätteviktigt att barn får lära sig om detta att vara annorlunda. Det finns folk i min ålder som skrattar åt andra som är annorlunda. Vi berättar om funktionsnedsättningar och vill vara med och förändra, säger Leia.
Det som gör boken speciell är att den behandlar flera funktionsnedsättningar.

Flera nedsättningar

– Då vi kollade marknaden hittade vi ingen barnbok om flera nedsättningar. Vår bok handlar om dyslexi, autism, cerebral pares, hörselnedsättning, synnedsättning och Downs syndrom. I boken finns sex karaktärer, barn i olika delar av världen med sin nedsättning. Går det bra med den här boken gör vi gärna en till med andra nedsättningar, säger Leia.
Ung Företagsamhet i skolan handlar om entreprenörsskap. Leia, Jelena och Aisha startade företaget HandiHand UF för sitt bokprojekt.
– Vi älskar vår idé och att jobba med boken. Men det kostar att göra en bok, får se om det blir ekonomi i det hela. Vi har fått riskkapital av släkt och vänner och och vi har fått hjälp av Åsa Hembageri, säger Leia.
Boken Hand i hand är för barn i åldern sex till nio år på egen hand eller med föräldrar. Andra målgrupper är skolor och förskolor.
– Vi samarbetar med tre dagliga verksamheter som gör miljövänliga tygpåsar och bokmärken som säljs i paket med boken, säger Leia Larsson.Fakta om Ung Företagsamhet
UF eller Ung Företagsamhet är en utbildningsorganisation som ingår i den globala organisationen Junior Achievement. I Sverige har man sedan 1980 utbildat gymnasieelever i entreprenörskap och sedan 2010 även i grundskolan. Organisationen stöds av offentliga medel och det privata näringslivet.
Antal regioner med UF: 24
Antal kommuner där UF erbjuds: 200
Antal skolor med UF: 612
Antal elever med UF-företag: 34 676
Antal UF-företag: 11 027
Antal UF-lärare: 1 671
Antal elever som drivit UF-företag sedan 1980: 487 000
Källa: ungforetagsamhet.se
SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-