Kungsbacka har lägst barnfattigdom bland kommunerna, Malmö högst. Det visar en rapport från Rädda Barnen.
Sedan 2002 har Rädda Barnen återkommande presenterat statistik kring barn och familjer som lever i ekonomisk utsatthet. Enligt den fjortonde rapporten i ordningen fortsätter visserligen barnfattigdomen att minska i Sverige, till 9,3 procent 2016, men fortfarande lever 186 000 barn i ekonomisk utsatthet.
Det är en avsevärd spridning i nivån av barnfattigdom bland landets kommuner, från 2,5 procent i Kungsbacka till 25,2 procent i Malmö. Lägst barnfattigdom på länsnivå uppmättes under 2016 i Hallands län, 5,3 procent, och högst i Södermanlands län,13,8 procent.
Det finns fortsatt stora skillnader i ekonomiska uppväxtvillkor mellan barn vars bägge föräldrar är födda i Sverige och barn med antingen en eller bägge föräldrarna födda utomlands. Lite mer än vart femte barn med utländsk bakgrund 2016 lever i ekonomisk fattigdom, jämfört med 3,1 procent av barn till föräldrar som är födda i Sverige. Barnfattigdomen är alltså sju gånger högre bland barn med utländsk
bakgrund. Samtidigt har barnfattigdomen procentuellt minskat för barn med utländsk bakgrund från 25,6 procent, år 2011 till 21,6 procent år 2016.
Oppositionsrådets kritik på 1 maj
Lennart Nellemark var 17 år när han gick med i Högerns ungdomsförbund. Sedan dess har han suttit i kommunfullmäktige i Kungsbacka och haft många viktiga uppdrag inom partiet. I dag har han varit aktiv inom Moderaterna i 80 år och tilldelades nyligen partiets förtjänsttecken för sin insats. – Det är roligt att vara en del av det som bestämmer, säger Lennart Nellemark.