NYHETER 2021-12-01 KL. 06:40

Långdragen strid på väg mot en lösning

Av Kristian Alm

I flera år har striden om utbyggnaden av Säröhus konferensanläggning böljat fram och tillbaka. Gigantiska viten har hotat, dragits tillbaka, och tonläget tidvis varit högt. Nu verkar en lösning äntligen vara på gång.

Långdragen strid på väg mot en lösning
Säröhus konferensanläggning. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Hotell och konferensanläggningen Säröhus behöver växa för att klara konkurrensen. Både fler hotellrum och utvecklade spa-utrymmen är nödvändiga, anser ägaren Torgny Berntsson, som började samtalen med kommunen redan 2014.
Men han har haft svårt att få gehör för sina planer. Flera grannar har protesterat mot utbyggnadstankarna, och kommunen har varit mycket långsam/ noggrann i sin hantering av bygglovsansökningarna.

Överklagade

När Torgny Berntsson runt 2016 trots det drog igång ett antal ombyggnader gick kommunens byggnadsförvaltning i taket. På ett stort antal punkter ansåg man att Säröhus brutit mot lagar och föreskrifter.
Som mest hotade man med nästan 700 000 kronor i viten för olika ärenden. Torgny Berntsson överklagade det mesta, och ansåg att förvaltningen var okunnig och missförstod. Ombyggnaden på taket var bara renovering, en påbörjad grundläggning var en "potatisodling" och så vidare.
Saken komplicerades ytterligare av att Säröhus är en stor arbetsgivare och en pressad kommunledning inte på något sätt ville framstå som företagsovänlig.
Till slut lyftes hela frågan från byggnadsnämnden till kommunstyrelsen, som 2018 beslöt att fram en ny detaljplan för Säröhus, där man kunde göra en kompromiss som rymde flera av tillbyggnaderna.
Året efter backade dessutom byggnadsnämnden på flera av vitesärendena, och ordförande Thure Sandén sa till Norra Halland:
– Vi har varit i överkant nitiska, det är inget att sticka under stol med. Men det är inget i den här historien som är svart eller vitt. Nu har vi verkligen spänt bågen och gått igenom ärendena minutiöst en gång till, och då slutade det så här.
Allt verkade krattat för utbyggnad. Men sen tog det stopp igen.
– Vi sökte en ny detaljplan för att kunna bygga ut. Kommunen valde då att ta med även med en grannfastighet som vill uppföra två privata bostäder. Det skulle kunna innebära skulle innebära sprängningar och byggbuller under lång tid och omöjliggöra för oss att bedriva vår verksamhet, säger Viktoria Dahl, marknadsansvarig på Säröhus.

Vägrade skriva på

Så Säröhus vägrade skriva på planavtalet, som är nödvändigt innan man går vidare. Kommunen vill helt enkelt ha betalt för sitt arbete, innan man gör en plan för en enda användare.
Ingen backade och tiden gick. Utan ny plan hängde flera av de påbörjade ombyggnaderna återigen i luften, och byggnadsnämnden beslöt sig för att börja driva vitesärenden igen. Så på veckans byggnadsnämnd fanns fyra ombyggnader som ansågs påbörjade utan lov.
Samtidigt hade kommunledningen insett att man inte kom längre i plandiskussionen, och gav tjänstemännen i uppdrag att dela planen och göra en plan för Säröhus och en för grannen. Fortfarande inget drömläge för Säröhus, men man slapp i alla fall skriva under på något man inte gillade.
Så med den förändringen och med vitena hängande över sig, skrev Säröhus under planavtalet ett par dagar för byggnadsnämnden möte. Därmed drogs hotet undan. Arbetet med en detaljplan kan gå vidare och i bästa fall vara klart om något år.
Viktoria Dahl på Säröhus menar att hon inte vill gräva ner sig i den process som varit, utan titta framåt.
– Vi hoppas innerligt att politiker och tjänstemännen i Kungsbacka kommun stödjer Säröhus i sin utveckling och sätter fokus på besöksnäringen. Vi ser fram emot ett samarbete där kommunen nu hjälper oss att ta oss igenom denna process.
Och även om konflikten kring utbyggnaden varit plågsam, ser framtiden just nu ljus ut.
– Vi verkar i en bransch som drabbades hårt av pandemin.. Vi gick från 120 till 34 löner. Men vi är glada att vi kunnat behålla vår fasta personal som vi verkligen behöver nu när vindarna har vänt och det är stor efterfrågan på spavistelser och konferenser. Nu vill vi bara forma huset så att ytorna bättre möter våra gäster.


Kungsbackaloppet i bilder
NYHETER 2024-04-20 KL. 14:43
Premium

Kungsbackaloppet i bilder

TV-klipp och nyheter

USB-lampor – lysnande ny trend
BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
Premium

USB-lampor – lysnande ny trend

Fyr får klartecken i Åsa
NYHETER 2024-04-20 KL. 12:00
Premium

Fyr får klartecken i Åsa

Firar 400 år med dubbelfyrarna
NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Premium

Firar 400 år med dubbelfyrarna

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 14:43
Kungsbackaloppet i bilder
Premium | BOSTÄDER 2024-04-20 KL. 13:00
USB-lampor – lysnande ny trend
Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 12:00
Fyr får klartecken i Åsa
Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.