NYHETER 2023-12-03 KL. 09:00

Kyrkan redo för jul – "alltid stå på den svagas sida"

Av Malin Söderlind

Svenska kyrkan har en viktig roll i att samordna gåvor till behövande. Kring jul ökar både givmildheten och behovet av hjälp. Så här fungerar det i tre av de sex pastorat som finns i Kungsbacka kommun.

Kyrkan redo för jul –
Bakre raden: Caroline Antblad, diakon i Löftadalens pastorat (Åsa och Frillesås) och Karin Piläng, diakon i Onsala församling. Främre raden: Helena Ledwon och Victor Tedeman, diakoner i Kungsbacka-Hanhals församling. FOTO: LIV OLESEN

TV-klipp och nyheter

Diakonerna ansvarar för kyrkans sociala arbete, med uppgifter liknande kuratorers och socionomers. De möter människor i kris, nöd och sorg. Det kan vara personer som besöker kyrkan, men även uppsökande verksamhet.

– Som diakon förmedlar vi hopp och tro till människor. Vi ska alltid stå på den svagas sida och vara en röst för dem som inte kan eller orkar. Vi ska även inspirera andra att leva ut diakonin och ha Jesus som förebild, säger Caroline Antblad, diakon i Löftadalens pastorat.

De har märkt ett ökande behov av hjälp sedan mat- och el-priserna började gå upp.

– Det är fler som behöver stöd nu. De som har varit på gränsen tidigare, kan inte längre klara sig helt själva. Personer i olika ådrar har idag skulder hos kronofogden och inkassobolag. Det finns ekonomiska rådgivare inom kommunen som hjälper till gratis. Flera diakoner hjälper till med fondansökningar, för det finns en hel del stiftelser och fonder att söka pengar ifrån, säger Karin Piläng, diakon i Onsala församling.

Varje församling är självständig, så julfirandet och hur man hjälper till ser lite olika ut. Man kan bara söka hjälp hos den församlingen man tillhör geografiskt.


Löftadalen

I Löftadalens pastorat, som omfattar Åsa och Frillesås, finns samarbete med en leksaksbutik dit man kan swisha pengar som går till inköp av julklappar. Och i matbutiken finns en inköpslista för torrvaror, hygienprodukter och annat som man kan handla till andra och lägga i en vagn på plats.

– Jag hämtar varor från "handla för andra"-kundvagnen var tredje dag under perioden 2 – 21 december och gör matkassar som vi delar ut till behövande, berättar Caroline Antblad.

I Frillesås hålls ett gemensamt julfirande på juldagen.

– I Rya kyrkas samlingssal erbjuder vi alla som vill att komma till gemenskap och äta jullunch klockan 12 på juldagen. Valfri avgift. Anmäl gärna till diakoniassistent Charlotte i förväg, säger Caroline Antblad.


Kungsbacka-Hanhals

Många behövande har diakonerna i respektive församling redan kontakt med, men det kan finnas en skam i att behöva be om hjälp.

– Därför har vi ett formulär i kyrkan som man kan ta med sig hem. Sedan lämnar man det ifyllda formuläret i en låda i kyrkans vapenhus, berättar Helena Ledwon, diakon i Kungsbacka-Hanhals församling.

I Kungsbacka-Hanhals församling finns det möjlighet att donera till julhjälpen via swish. Donationerna går till gemensamt julfirande, julmatkassar och presenter.

– Vi kan inte hantera allt själva, utan samarbetar med en mataffär som ordnar julmatkassar. Klädhantering tar mycket tid och plats, så där samarbetar vi med second hand-butiker som både kan ta emot gåvor och våra behövande kan efter överenskommelse handla där på vår bekostnad, säger Victor Tedeman, också diakon i Kungsbacka-Hanhals församling.

På julafton bjuds på gemensamt firande med bland annat juliga smörgåsar i Mötesplats Spira klockan 12-16, efter julkrubban och innan julbönen.


Onsala

Gudstjänster är öppna för alla i samtliga församlingar och kyrkan bjuder in till gemenskap i många aktiviteter kring jul.

– Kyrkan hjälper till när folk har det tufft, men vi har också mycket mysigt och roligt och trevlig gemenskap med julmusik och lovkul, betonar Karin Piläng, diakon i Onsala församling.

I Onsala har under många år ett par personer ideellt arrangerat och firat julafton med församlingen. Det finns också möjlighet att köpa en julklapp till ett barn i Onsala, där kyrkan förmedlar paketet.

– Varje vecka hela året hämtar vi mat hos Hemköp som skänker mat de inte kan sälja. Det är ett tiotal familjer som brukar behöva extra stöd, de får även en extra kasse med mat vid jul, då barnen är lediga och inte får lunch i skolan, berättar Karin Piläng.

Många har som tradition att ingå i kyrkans trevliga gemenskap kring jul, utan att vara varken behövande eller ensam. Diakonerna Victor Tedeman, Caroline Antblad, Karin Piläng och Helena Ledwon välkomnar till kyrkans gemenskap. FOTO: LIV OLESEN


Skyddsnätet glesare

– Vi märker att det har blivit allt glesare mellan maskorna i skyddsnätet. En del människor kommer i kläm när exempelvis handläggningstider kan vara så långa att personer riskerar att vräkas från sina bostäder innan utbetalningar sker. Kyrkan har inte samma reglering som myndigheterna, men vi gör alltid en kontroll så att hjälpen går till dem som behöver det, säger Helena Ledwon.

Man söker hjälp från sin egen församling, alltså pastoratet man bor i. Diakonerna tipsar också om att det går att söka hjälp hos Majblomman och Pingstkyrkan, organisationer som inte har lika stark geografisk anknytning.


Hjälp där du är

Det finns många sätt att hjälpa till.

– Håll lite utkik på dem du har i ditt närområde i vardagen. Kanske är det din mammas väninna eller granne som behöver din hjälp? Bjuda gärna in någon som annars hade varit ensam under julhelgen, det måste inte vara just på julafton, säger Karin Piläng.

– Ta kontakt med din kyrka. Pengar är alltid välkommet, men man kan också ge av sin tid, som volontär kan du servera eller göra andra sysslor, uppmanar Victor Tedeman.

FOTO: LIV OLESENTV-klipp och nyheter

Stopp för eldning – grenar och löv måste samlas in
NYHETER 2024-02-26 KL. 07:41
Premium

Stopp för eldning – grenar och löv måste samlas in

Men kommunen osäker på om förändringen är rätt

För 25 år sedan – Beltran fick ställa in i New York
NYHETER 2024-02-25 KL. 13:00
Premium

För 25 år sedan – Beltran fick ställa in i New York

... och handbollsklubben behövde komma på fötter

Ulrikas hus ska byggas upp igen efter branden
NYHETER 2024-02-25 KL. 09:00
Premium

Ulrikas hus ska byggas upp igen efter branden

Vill återskapa huset i Åsa som hon själv har ritat

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.