NYHETER 2022-12-01 KL. 13:45

Kungsbackabo åtalas i enorm knarkhärva

Av Anton Lorentzson

Utredningsarbetet för den enorma knarkhärvan har pågått i 1,5 år. Under tisdagen åtalade åklagare 15 personer med kopplingar till nätverket som tillverkade amfetamin i Skåne och Blekinge. En av de 15 är en man från Kungsbacka i 35-årsåldern.

Kungsbackabo åtalas i enorm knarkhärva
Mannen är en av 15 personer som åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott. Han åtalas även för grovt vapenbrott. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Mannen från Kungsbacka greps den 25 mars 2021. Han häktades strax efter det och har suttit häktad sedan dess. Han levde ett till synes vanligt liv, men är nu en av 15 personer som åtalas i knarkhärvan.
– Han levde ett normalt liv med familj och arbete. Men uppenbarligen har han haft den här verksamheten vid sidan av. Vi har inte sett några indikationer på att detta varit känt i familjen, säger Helena Ljunggren, som är en av tre kammaråklagare i det stora fallet.

Enligt Helena Ljunggren och de andra åklagarna har mannens roll i nätverket varit som köpare. Han har anförskaffat flera partier av amfetamin vid tre tillfällen mellan februari och mars. Vid den sista gången blev han gripen. Då gjorde man även en husrannsakan i ett förråd i Kungsbacka som tillhörde mannen.
– Där hittade man delar av amfetaminet i vakuumförpackade påsar. Man hittade även annan narkotika och man gjorde dessutom beslag som visade att det var tänkt att narkotikan skulle säljas vidare, säger Helena Ljunggren.

Mannen ska ha haft omkring 50 kilo amfetamin i sin ägo i Kungsbacka. Mannen åtalas nu för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, då man under husrannsakan också hittade två gevär.
– Vi anser att brottet är synnerligen grovt dels på grund av mängden och dels på grund av omfattningen och den yrkesmässiga prägeln på nätverket.

Åklagarnas uppfattning är att narkotikan varit avsett för den svenska marknaden och för spridning i missbrukarleden i Sverige. Åtalet omfattar hantering av 275 kilo amfetamin och amfetaminolja, 57 kilo cannabis, stora mängder ecstasy och en mindre mängd kokain. Gatuvärdet på narkotikan som ingår i åtalet ligger på 82 miljoner kronor. Bevisningen mot dem 15 åtalade består bland annat av de inblandades kommunikation via krypteringstjänsterna Anom och Sky ECC, som polisen lyckats avkoda.

Vad kommer ni att yrka på för straff för mannen från Kungsbacka?
– Jag vill inte uttala mig om antalet år ännu, det har vi inte bestämt riktigt än. Men utan vidare kan jag säga att vi kommer yrka på ett långt fängelsestraff.

Nu väntar en lång förhandling som kommer att hållas i säkerhetssaken i Malmö. Åklagarna räknar med mellan 50-60 dagar.
– Vi har ett stort arbete framför oss med tanke på hur många det är som är inblandande. Det har också varit ett stort arbete under utredningen, främst av polisen, säger Helena Ljunggren.


TV-klipp och nyheter

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.