NYHETER 2023-09-14 KL. 20:00

Krigsskadade i Ukraina får stöd via Kungsbacka

Av Eric Andersson

I och med krigsskadorna som drabbar befolkningen i Ukraina har behovet av proteser ökat. I ett par veckor har två ortopedingenjörer genomgått en snabbutbildning hos Teamolmed i Kungsbacka som tillverkar armproteser.
– Under två veckor här har vi lärt oss mer än vad man gör på två år när man arbetar, säger Irina Tkach.

Krigsskadade i Ukraina får stöd via Kungsbacka
Alexander Bremberg, Kicki Wallin, Irina Tkach, Stewe Jönsson, Volodjimir Pavliuk, Peter Sommar, Anton Evertsson och Anette Lennartsson.

TV-klipp och nyheter

I början av året fick Teamolmed en förfrågan om de kunde ta emot två ortopedingenjörer från Ukraina för att utbilda dem. Sedan dess har besöket planerats och nu har det blivit verklighet. Det är en ökad arbetsbörda på ortopedingenjörerna i Ukraina i och med alla krigsskador som drabbar befolkningen. Därför har de sökt sig utomlands för intensivutbildning.

Det är ett team om fem personer som under två veckors tid jobbat tillsammans med utbildningen och protestillverkningen. De ukrainska ortopedingenjörerna har även tagit med sig två patienter från sitt hemland.

– Vi tycker det är bättre så att vi får realistiska anpassningar och tillverkningar av proteser. Sen får de med sig både patienten och protesen hem för att hantera det hemma. Det är inte bara utbildning utan även protesförsörjning, säger Alexander Bremberg på Teamolmed.


Det finns olika typer av armproteser.

Kliniken har armproteser som sitt huvudsakliga fokus och producerar cirka 130 proteser varje år. Att det kommer besökare från andra länder är inget nytt.

– Det är bra att dela med sig av erfarenheter. Vi vet vad som fungerar när det gäller både utprovning och i byggandet av armproteser.

Är det givande även för er?

– Det är väldigt roligt. Man känner en samhörighet i och med att vi är i samma yrke och arbetar på ungefär samma sätt, säger Alexander Bremberg.

Det finns en rad olika varianter av proteser – passiva, mekaniska och elektriska. Det är komplexa grejer med avancerad teknik. Batterier och styrsystem ska paketeras i protesen och sedan kopplas ihop med elektroder som känner av muskelaktiviteten i kvarvarande muskler i armen.

Irina Tkach har jobbat som ortopedingenjör i åtta år och hennes ukrainske kollega Volodjimir Pavliuk har över 20 år inom yrket. Tkach berättar att hon har varit på utbildningar utomlands tidigare, men då har det gällt benproteser. På Teamolmed är det armproteser som gäller.

– Teknologin är densamma. Men varje klinik har sina egna arbetssätt och hemligheter för att förbättra det slutgiltiga resultatet, säger Irina Tkach.

Det har varit intensiva veckor hos Teamolmed.

– Det har varit väldigt mycket information. Under två veckor här har vi lärt oss mer än vad man gör på två år när man arbetar. Vi är väldigt tacksamma att vi fick komma hit med våra patienter, säger Irina Tkach.

Vad tar ni med er från de här veckorna?

– Informationen är inte bara sånt man kan läsa sig till i en bok. Här jobbar personer med mycket erfarenhet och vi fick svar på frågor som kan dyka upp i framtiden. Både jag och Volodjimir har arbetat med det här länge men vi har fått tips om små detaljer som vi inte visste om. Vi kommer hålla kontakten även framöver, säger Irina Tkach.Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig
KULTUR & NÖJE 2024-02-28 KL. 17:00
Premium

Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig

Här ser du Kungsbackakonstnärens verk

TV-klipp och nyheter

Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.