NYHETER 2023-03-06 KL. 12:45

Kommunens rekordår – stort överskott

Av Kristian Alm

Ett planerat budgetöverskott på 200 miljoner blev i höstas en prognos på 660 och landade till slut på hela 756 miljoner plus. Nu har kommunen kunnat betala av en rejäl bit av skulderna och spara pengar när räntorna stiger.

Kommunens rekordår –  stort överskott
Arkivfoto: Norra Halland

När det stora överskottet diskuterades i fullmäktige i slutet av året var det som vanligt en skiljelinje där oppositionen ansåg (och anser) att man bör ta en del av pengarna och lägga på verksamheten, medan Alliansmajoriteten ville spara i ladorna för kommande svåra år.
Då var prognosen 660 miljoner plus. När nu årsredovisningen presenteras är siffran hela 756 miljoner kronor, vilket gör diskussionen än mer aktuell.
Argumentet att man inte ska låna till driften blir därmed något svagare, eftersom kommunen nu i stället kunnat betala av på sina lån.
Argumentet att man därmed slipper en del framtida kostnader blir ju däremot starkare, när räntan nu stiger snabbt.

Statsbidrag
I pressmeddelandet om årsresultatet påpekar kommunalrådet Lisa Andersson (M) också att de stora intäkterna till stor del berodde på extra statsbidrag (från den socialdemokratiska regeringen), vilket man inte kan räkna med varje år.
Själva verksamheten har dock även den gått plus, men enbart med två procent. Investeringar har gjorts för 809 miljoner, till exempel Varlaskolan, Frillesåsskolan och det påbörjade bygget av Skårbyskolan.

Dyster framtid
Framåt målar Lisa Andersson upp en bekymmersam bild, där varken pengar eller personal räcker till välfärden.
– För att vi ska ha en ekonomi i balans behöver vi fortsätta arbetet med att på olika sätt effektivisera verksamheterna. Det handlar inte bara om att digitalisera utan att hitta helt andra sätt att lösa uppdraget på. Det ska vi göra tillsammans med exempelvis invånare, företag och föreningar. Fullmäktige förväntar sig ett ökat tempo i innovationsarbetet under 2023, säger Lisa Andersson.
Nästa år är tanken 131,1 miljoner i överskott, men det är ingen högoddsare att man överträffar det resultatet. Så har det varit under många år.


SENASTE TV-NYHETERNA

Fängelse väntar efter knivhot på krogen
NYHETER 2023-03-29 KL. 07:04
Premium

Fängelse väntar efter knivhot på krogen

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong
FAMILJ 2023-03-28 KL. 20:45
Premium

Sofia uppfyller drömmen om en rockabillysalong

Konflikt om kamera –
VÅRD 2023-03-28 KL. 19:00
Premium

Konflikt om kamera – "vill att mamma mår bra"

Inför avgörandet – värvar från rivalen
HANDBOLL 2023-03-28 KL. 16:22

Inför avgörandet – värvar från rivalen

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda
NYHETER 2023-03-28 KL. 14:45

Bra betyg till förskolor – föräldrarna nöjda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.