NYHETER 2023-06-08 KL. 08:20

Klart: Här placeras det nya jättebatteriet

Av Ronny Karlsson

Kungsbacka blir en av de första platserna där Ellevio bygger en ny typ av jättebatteri. Nu är det bestämt var batteriet ska placeras och arbetet har inletts.

Klart: Här placeras det nya jättebatteriet
Kristofer Fröjd tror och hoppas att det nya jättebatteriet ska kunna tas i drift runt årsskiftet. Foto: Pressbilder.

TV-klipp och nyheter

Norra Halland berättade i januari om den stora satsningen, där ett batteri stora som en och en halv basketplan ska byggas i Kungsbacka. Nu är det klart med placering av batteriet, bygget har redan inletts vid den stora transformatorstation som finns i riktning mot Hanhals, söder om Kungsbacka tätort.

– Arbetet är inlett och vi hoppas på att vara klara i december i år, säger Kristofer Fröjd, chef för strategi & affärsutveckling på Ellevio.

Det nya batteriet ska ha en effekt på 15 MW/15 MWh och blir ett av de största i landet när det tas i bruk. Ett liknande batteri ska också placeras i Lindome.

Det pågår också ett arbete med ett jättebatteri i Örebro, och där handlar det om en effekt på 40 MW/40MWh, så utvecklingen går snabbt.

Men även om batteriet placeras i Kungsbacka, så kommer det inte ha så stor påverkan för Ellevios kunder här i ett första skede. Batteriernas funktion till en början blir att skapa en stabilitet (se till att frekvensen i elsystemet håller 50 Hz) i elnätet.

– De ska se till att elnätet är stabilt även vid större påfrestningar, säger Fröjd.

Men på sikt kan det också bli aktuellt att använda batteriet för andra nyttor som exempelvis lagring av energi, till exempel lagra energi när solen skiner och det finns ett överskott av energi i elsystemet och sedan ladda ur batteriet på kvällen när solen har gått i moln och det finns ett underskott av energi i elsystemet.

– Man kan säga att ett stort elnätsbatteri är som elsystemets schweiziska armékniv med många olika nyttor. I början kommer vi använda batteriet för att erbjuda frekvensstabiliseringstjänster till elsystemet, men under kommande år kommer vi kunna erbjuda andra nyttor som elsystemet behöver. Batterierna har en livslängd på i alla fall 10-15 år och det kommer att tjäna elsystemet på många olika sätt under denna period, säger Fröjd.


Arbetet med att bygga upp det nya jättebatteriet har inletts vid transformatorstationen mellan centrala Kungsbacka och Hanhals. Foto: Ronny Karlsson.

15 MW motsvarar ungefär det effektbehov som en mindre stad eller samhälle behöver, så det handlar om stora effekter som batteriet hanterar. Han tror och hoppas att närboende inte ska påverkas när det hela tas i bruk.

– Batteriet i sig låter inte alls så mycket när det är i drift. Det som kan låta är fläktarna men vi kommer att se till att bygga det så att vi håller alla tillåtna gränsvärden för ljud och inte stör omgivningen på ett nämnvärt sätt.
TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.