NYHETER 2023-08-31 KL. 12:45

Klart för bygge av omlastningsstation

Av Christina Forlin

Länsstyrelsen har gett grönt ljus och upphandlingen är klar. Snart startar bygget av den nya omlastningsstationen i Duvehed i Fjärås.

Klart för bygge av omlastningsstation
Omlastningsstationen ska byggas i Duveheds industriområde i Fjärås.

TV-klipp och nyheter

Det var våren 2022 som Kungsbacka kommuns planer på att bygga en ny omlastningsstation för hushållsavfall i Duvehed i Fjärås blev kända. Anläggningen, som ska ta emot matavfall och brännbart avfall från hushåll för omlastning till större containrar, kommer att ersätta den nuvarande på Klovsten. Den behöver flyttas eftersom Klovstensområdet ska exploateras och göras om.

Enligt upphandlingen ska det byggas en hall på cirka 2 800 kvadratmeter på den 15 000 kvadratmeter stora fastigheten. Dessutom ska där bli en personalbod, installeras en våg för lastbilar och anordnas rangerytor för containrar.

Avfallet som samlats på Duvehed ska köras vidare till förbränningsanläggning och biogasanläggning i Göteborg. Ungefär 60 ton brännbart avfall är tänkt att transporteras bort per dag och 80 ton matavfall per vecka.

Väckte oro

Planerna väckte protester bland boende och företag i närheten. Det fanns en oro för skadedjur, fåglar och lukt liksom för buller från transporterna.

Kommunen däremot såg inga problem med det tänkta läget.

– Placeringen är i ett industriområde, som ligger bra till med tanke på logistiken. Det är inte fel att lägga omlastningsstationen där och det är tillåtet med störande verksamheter på platsen, sa Karl Lundgren, dåvarande förvaltningschef på Teknik.

Enligt honom ska det bli en bra hantering under tak, till skillnad från den som finns öppet utomhus på Klovsten. Sopbilarna kommer att köra in i en byggnad där avfallet omedelbart packas i containrar.

Bra är också att området ligger nära motorvägen, resonerar man på kommunen. Dessutom finns inte så många platser att välja mellan som kommunen äger och som är avsedd för logistisk verksamhet.

Avtal tecknat

Både bygglovet och Miljö- och hälsas beslut om att tillåta verksamheten vid omlastningsstationen överklagades, men nu är ärendena prövade av länsstyrelsen som gett klartecken till kommunen.

– Vi kan nu gå vidare med projektet. Vi har gått ut med en upphandling och tecknat avtal med RA-bygg om att bygga den nya omlastningen. Ett uppstartsmöte är planerat i slutet av augusti, skriver Maria Samuelsson, enhetschef för Avfall och återvinning, i ett mejl.

Någon tidsplan finns inte än enligt henne så det är svårt att säga när bygget är färdigt.

– Men vi hoppas kunna bedriva verksamhet där 2025.
TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.