Andra världskrigets slut firas med en utställning på hembygdsmuseet. I går invigdes den. Böcker, gengasapparater och mycket annat fyller nu lokalen.
– Vi uppmärksammar att det är 80 år sedan andra världskriget tog slut med berättelser om vad som hände i norra Halland och visar en hel del föremål, säger Ingun Adolfsson som tillsammans med Ingegerd Moberg och Berit Hall tagit fram fakta och minnen från krigsåren.
Ingegerd Moberg, Berit Hall och Ingun Adolfsson står bakom utställningen. Här tillsammans med Lars Voss, ordförande i Nordhallands hembygdsförening. Foto: Christina Forlin
Invigningsdagen till ära gästade även en livs levande beredskapsman, alias Sune Börjesson, hembygdsmuseet och berättade hur det kunde gå till under beredskapstiden 1939 till 1945.
– Det var mycket fartygstrafik längs kusten, och det behövde byggas värn. Många soldater var också förlagda till Halland, förklarade han.
Klent försvar
Ölmevallas försvarsstyrka 1939 bestod av sex man med masurgevär och fem patroner vardera.
Sune Börjesson målade upp hur beredskapsårens stämningar och bjöd på många historier.
– Den 9 april 1940 siktade de stora fartygsrörelser i Kattegatt. Det var kanske inte så roligt för de sex i det läget. De står vid Gårda Brygga och ser de tyska skeppen inte långt från Nidingen, flottan som var på väg till Norge.
Mobiliseringen tog så småningom fart och förstärkning kom. Soldaterna fick bland annat bo i sommarstugor och maten lagades i storkök. Det byggdes värn och vad som kallades ”Fjärås-linjen” skulle hindra tyskarna om de kom att ta sig norrut mot Göteborg.
Oerhörd smäll
På våren 1944 hade svenska försvaret blivit starkare och bland annat köpt in nio moderna kanoner, tre av dem placerades på Ölmanäs.
– När det sköts skarpt fick alla närliggande gårdar öppna fönstren så att rutorna inte skulle gå sönder, det var en fruktansvärd kraft. Skorstenar sprack och hästarna i stallen ramlade omkull sägs det.
Böcker och andra minnen från krigsåren.
Många är historierna om hur det kunde gå till och minnen finns bevarade. En del av dem går nu att se på hembygdsmuseet.
Sune Börjesson tog avstamp från försvarstyrkan i Ömevalla 1939.
Gengas blev ett alternativ när det var brist på bensin, men var besvärlig och farlig att hantera. Gengasaggregatet har hört till Annica Larssons morfar Julius Andersson som körde buss från östra Älvsåker till Kungsbacka under krigsåren.
Ska ge lokala band chansen att spela live i Kungsbacka
Tipsen för medelgolfaren att spara slag
Vitt snus kan orsaka långvariga inflammationer
I stället för att bara knyta näven vid köksbordet beslöt han sig för att engagera sig i politiken. Ett litet uppdrag var tanken. Men när Vänsterpartiets frontfigur avled blev Patrik Jervne Henestam plötsligt toppnamn med plats i kommunstyrelsen. Och trots att det är tufft verkar han nu ha fått smak på politiken.