Inga vakter utan i stället övervakningskameror. Det blev beslutet när tryggheten vid Resecentrum var uppe i kommunstyrelsen.
I Medborgardialogerna anger ganska många att Resecentrum och gångtunneln under spåren upplevs som otrygga. Därför föreslog Liberalernas kommunalråd Ulrika Landergren att kommunen skulle testa trygghetsvakter fredags- och lördagskvällar under två år.
Men hon fick inte med sig vare sig tjänstemän eller andra partier på förslaget (utom Kungsbackaborna). Utredningen konstaterade att Kungsbacka är en mycket trygg kommun i jämförelse, och att det sällan är hotfullt på stationen. (Däremot är det ganska ofta klotter och skadegörelse, vilket ju också kan upplevas otryggt.) Men vakter skulle kosta över 400 000 kronor, och det menade majoriteten inte var rimligt.
I stället beslöt kommunstyrelsen att i samarbete med Västtrafik söka tillstånd om att få sätta upp övervakningskameror på perrongen och i tunneln. Inne i stationsbyggnaden finns redan kamera. Även Hede stationsparkering ska få kamera. Västtrafik planerar även att ha återkommande rundor med säkerhetsvakt under känsliga tider.
Landergren var besviken på Moderaterna:
– Vi vet att polisen har för lite resurser just nu, och i väntan på att de hinner i kapp skulle vakter vara ett bra sätt lösa otryggheten.
Hans Forsberg (M) menade att kameror var ett bättre första steg. Hjälper inte det får man gå vidare med andra förslag, och han utesluter då inte vakter.
Länsstyrelsen avgör om kamerorna får sättas upp.
Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här
Ska ge lokala band chansen att spela live i Kungsbacka
Tipsen för medelgolfaren att spara slag
Vitt snus kan orsaka långvariga inflammationer
I stället för att bara knyta näven vid köksbordet beslöt han sig för att engagera sig i politiken. Ett litet uppdrag var tanken. Men när Vänsterpartiets frontfigur avled blev Patrik Jervne Henestam plötsligt toppnamn med plats i kommunstyrelsen. Och trots att det är tufft verkar han nu ha fått smak på politiken.