NYHETER 2022-04-15 KL. 12:00

Jobb finns men svårt hitta folk

Av Christina Nordwall

Det finns jobb men ändå har företagen svårt att hitta personal. Det visar en enkät som gjorts av Svensk Näringsliv.

Jobb finns men svårt hitta folk
Kristian Ryberg är regionchef för Svenskt Näringsliv Halland. Foto: Peter Bartholdsson

– Halland är ett expansivt län med positiv inflyttning och stark tillväxt men har också påtaglig kompetensbrist vilket riskerar att hämma den goda tillväxt man har, säger Kristian Ryberg, regionchef Svenskt Näringsliv Halland.
Enkäten visar att 70 procent av de företag i Halland som vill rekrytera uppger att det är svårt att hitta personal vilket lett till att fyra av tio rekryteringsförsök misslyckats det senaste halvåret.
Gäller det alla branscher?
– Det är ett generellt problem och mer ovanligt att kompetensförsörjningen är tryggad. Sedan har vissa större problem att hitta rätt personal än andra. Speciellt inom vissa hantverksyrken är det enormt stor brist. Befintlig personal får jobba mer och man tvingas tacka nej till ordrar och nya kunder, säger Kristian Ryberg.
Läget i Kungsbacka speglar Halland i övrigt även om vissa branscher är mer utsatta än andra.
– Besöksnäringen är stor i Kungsbacka och ändå är det en av de mer utsatta branscherna. Det kan bero på att många bytt inriktning under pandemin, säger han.

Gymnasiekompetens
Undersökningen som Svenskt Näringsliv gjort i Halland visar att den utbildningsnivå flest företag söker är gymnasiekompetens.
– Det finns goda möjligheter att få jobb för elever som väljer gymnasiets yrkesprogram eller för den som skolar om sig genom en yrkesutbildning, säger Kristian Ryberg.
37 procent av företagarna i enkäten uppgav att de sökt personal utan förkunskaper men trots det upplevde att det var svårt att hitta personer till tjänsterna. Det visade sig också vara vanligare i Halland än i landet i övrigt.
– Det är anmärkningsvärt att en hög andel av företagen som försökt rekrytera utan särskilda krav på erfarenhet eller yrkesutbildning ändå hade svårt att hitta folk att anställa, säger Kristian Ryberg.

Informella kontakter
Den vanligaste orsaken till att företag har svårt att rekrytera är ändå att det är svårt att få tag i personal med rätt yrkeserfarenhet och utbildning. Andra saker som företagare upplever är viktigt vid en rekrytering är att den sökande har rätt attityd, engagemang, är ansvarstagande och serviceinriktad.
Enkäten som Svenskt Näringsliv gjort visar att sociala medier är den vanligaste rekryteringskanalen och att informella kontakter är det som lett till flest genomförda rekryteringar.
– Det är tydligt att företagen i allt högre utsträckning provar nya rekryteringsvägar. Allt färre använder och lyckas rekrytera genom Arbetsförmedlingen. Så har utvecklingen varit under en ganska lång tid. Det är spännande att sociala medier hamnade högst upp när företag vill rekrytera och informella kontakter på andra plats. När det gäller att lyckas med rekrytering var informella kontakter det mest framgångsrika sättet. Då blir det tydligt att de grupper som inte har kontakter får det svårt när inte Arbetsförmedlingen används i någon större utsträckning.
Kristian Ryberg konstaterar att det egentligen inte borde vara svårt för företag och arbetssökande att hitta varandra.
– Det är 37000 personer i Halland som inte är självförsörjande då borde företag kunna hitta personer att anställa. Vi har en något mer specialiserad arbetsmarknad jämfört med många länder i Europa men jobben finns och det finns företag som både vill och kan anställa utan särskilda förkunskaper. Här behöver det ske en förändring, säger Kristian Ryberg.SENASTE TV-NYHETERNA

Skogsbrand kan ha varit anlagd
NYHETER 2022-05-20 KL. 18:59

Skogsbrand kan ha varit anlagd

Stöttar film, böcker och konstnärer
KULTUR & NÖJE 2022-05-20 KL. 16:00

Stöttar film, böcker och konstnärer

Svampexkursion i Gäddevik
NYHETER 2022-05-20 KL. 14:00

Svampexkursion i Gäddevik

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor
NYHETER 2022-05-20 KL. 11:30

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor

Här kan flyktingar från Ukraina mötas
NYHETER 2022-05-20 KL. 08:00

Här kan flyktingar från Ukraina mötas

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day
NYHETER 2022-05-19 KL. 18:30

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day

”Alla trädgårdar är unika nästan, det är det som är så roligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.