NYHETER 2023-04-02 KL. 10:00

Jägaren om vildsvinen: ”Det pågår insatser”

Av Christina Nordwall

Magnus Stolpe, som är kommunjägare, är medveten om den frustration och oro som boende i Vallda känner efter den senaste tidens vildsvinsangrepp.
– Det pågår insatser. Jag har varit där, pratat med fastighetsägare och gått runt med de som normalt sätt jagar därute. Jag har full respekt för rädslan och oron, säger han.

Jägaren om vildsvinen: ”Det pågår insatser”
Magnus Stolpe är kommunjägare och medveten om vildsvinens framfart i Vallda. "Vi för en dialog med fastighetsägare", säger han. Foto: Margareta Forsberg/arkiv Norra Halland

Han säger att det uppskattningsvis handlar om 20–30 vildsvin som rör sig i området.
– Det är två, eventuellt tre flockar. Någon galt, de flesta är suggor, ett gäng kultingar och några årsgrisar. Det är egentligen inte så väldigt många men det räcker ju med några grisar för att vända upp och ner på en trädgård.
Generellt sett har antalet vildsvin minskat jämfört med för några år sedan menar Magnus Stolpe.
– Just nu är det mycket i Bråtås, Palta och Västra Hagen men egentligen har grisstammen gått ner ordentligt. För några år sedan var det hysteriskt många i Onsala och Vallda men efter att vi anordnat samverkansjakter där har vi lyckats att kapa den uppåtgående kurvan.


Elstängsel

Magnus Stolpe har förståelse för hur de som råkat ut för vildsvinens framfart känner och har pratat med drabbade fastighetsägare.
– Jag har full respekt för hur de som fått mattan uppgrävd känner, men vildsvinen är vilda djur som finns i skogen och som fastighetsägare har man ansvar för sin egen tomt. Det som har visat sig mest effektivt, bortsett från gevär, är elstängsel.

Hur effektivt är det med urin runt tomtgränsen?
– Alla husmorknep kan fungera initialt men på sikt hjälper det inte på grisar som rör sig kring folk.
Som kommunjägare skulle han kunna bedriva skyddsjakt men de jägare som normalt jagar i området får inte lov att jaga innan den 1 april.
– Jag har kontakt med jakträttsinnehavaren och vet att de som jagar i området är ute och promenerar nästan varje dag i syfte att försöka störa vildsvinen. Nu när det är ett jätteproblem skulle det kunna bli tal om skyddsåtgärd. Men det är svårt, jakten behöver ske på natten och många jägare har vanliga jobb på dagtid. Vi vet att det finns grisar på markerna ner mot Halla, vid Rörmust, Bråtås och mot golfbanan men vi vet inte exakt var grisarna är och får inte släppa hundarna lösa förrän till hösten, nu måste de gå i koppel.


Håll kopplad

Han rekommenderar hundägare i allmänhet att hålla sin hund kopplad under promenad och eventuellt prata högt för sig själv eller med hunden.
– Jag förstår rädslan och oron men det pågår definitivt insatser i området, säger Magnus Stolpe som har lugnande besked till de som är oroliga för att bli attackerade av ett vildsvin.
– Statistiskt sett är älgen farligare för människan. Grisen är inget rovdjur och har inga naturliga instinkter att anfalla men kan markera att du ska sticka härifrån genom att göra utfall på några meters avstånd om den känner sig trängd. Det är större risk att vi jägare och framförallt våra hundar råkar illa ut, när vi utmanar grisen.
SENASTE TV-NYHETERNA

Förseningar väntar även idag efter urspårning
NYHETER 2023-06-02 KL. 06:52

Förseningar väntar även idag efter urspårning

Här avgör skyttedrottningen derbyt
FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Premium

Här avgör skyttedrottningen derbyt

Rolfö drömmer om att bryta finalförbannelsen
SPORT 2023-06-01 KL. 20:00
Premium

Rolfö drömmer om att bryta finalförbannelsen

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms
NYHETER 2023-06-01 KL. 18:00

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka
NYHETER 2023-06-01 KL. 16:00

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2023-06-02 KL. 11:45
Tågtunnel inget realistiskt alternativ
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.