NYHETER 2023-04-02 KL. 10:00

Jägaren om vildsvinen: ”Det pågår insatser”

Av Christina Nordwall

Magnus Stolpe, som är kommunjägare, är medveten om den frustration och oro som boende i Vallda känner efter den senaste tidens vildsvinsangrepp.
– Det pågår insatser. Jag har varit där, pratat med fastighetsägare och gått runt med de som normalt sätt jagar därute. Jag har full respekt för rädslan och oron, säger han.

Jägaren om vildsvinen: ”Det pågår insatser”
Magnus Stolpe är kommunjägare och medveten om vildsvinens framfart i Vallda. "Vi för en dialog med fastighetsägare", säger han. Foto: Margareta Forsberg/arkiv Norra Halland

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Han säger att det uppskattningsvis handlar om 20–30 vildsvin som rör sig i området.
– Det är två, eventuellt tre flockar. Någon galt, de flesta är suggor, ett gäng kultingar och några årsgrisar. Det är egentligen inte så väldigt många men det räcker ju med några grisar för att vända upp och ner på en trädgård.
Generellt sett har antalet vildsvin minskat jämfört med för några år sedan menar Magnus Stolpe.
– Just nu är det mycket i Bråtås, Palta och Västra Hagen men egentligen har grisstammen gått ner ordentligt. För några år sedan var det hysteriskt många i Onsala och Vallda men efter att vi anordnat samverkansjakter där har vi lyckats att kapa den uppåtgående kurvan.


Elstängsel

Magnus Stolpe har förståelse för hur de som råkat ut för vildsvinens framfart känner och har pratat med drabbade fastighetsägare.
– Jag har full respekt för hur de som fått mattan uppgrävd känner, men vildsvinen är vilda djur som finns i skogen och som fastighetsägare har man ansvar för sin egen tomt. Det som har visat sig mest effektivt, bortsett från gevär, är elstängsel.

Hur effektivt är det med urin runt tomtgränsen?
– Alla husmorknep kan fungera initialt men på sikt hjälper det inte på grisar som rör sig kring folk.
Som kommunjägare skulle han kunna bedriva skyddsjakt men de jägare som normalt jagar i området får inte lov att jaga innan den 1 april.
– Jag har kontakt med jakträttsinnehavaren och vet att de som jagar i området är ute och promenerar nästan varje dag i syfte att försöka störa vildsvinen. Nu när det är ett jätteproblem skulle det kunna bli tal om skyddsåtgärd. Men det är svårt, jakten behöver ske på natten och många jägare har vanliga jobb på dagtid. Vi vet att det finns grisar på markerna ner mot Halla, vid Rörmust, Bråtås och mot golfbanan men vi vet inte exakt var grisarna är och får inte släppa hundarna lösa förrän till hösten, nu måste de gå i koppel.


Håll kopplad

Han rekommenderar hundägare i allmänhet att hålla sin hund kopplad under promenad och eventuellt prata högt för sig själv eller med hunden.
– Jag förstår rädslan och oron men det pågår definitivt insatser i området, säger Magnus Stolpe som har lugnande besked till de som är oroliga för att bli attackerade av ett vildsvin.
– Statistiskt sett är älgen farligare för människan. Grisen är inget rovdjur och har inga naturliga instinkter att anfalla men kan markera att du ska sticka härifrån genom att göra utfall på några meters avstånd om den känner sig trängd. Det är större risk att vi jägare och framförallt våra hundar råkar illa ut, när vi utmanar grisen.



TV-klipp och nyheter

Riktig bilglädje vid Rolfsån
2025-05-11 KL. 17:45
Premium

Riktig bilglädje vid Rolfsån

Tränaren om vinsten:
2025-05-11 KL. 19:04
Premium

Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"

Lyckad premiär på City Rock
2025-05-11 KL. 15:00
Premium

Lyckad premiär på City Rock

Lärorikt om hemberedskap
NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Premium

Lärorikt om hemberedskap

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-11 KL. 19:04
Tränaren om vinsten: "Det behövde vi"
Premium | NYHETER 2025-05-11 KL. 17:45
Riktig bilglädje vid Rolfsån
Premium | KULTUR & NÖJE 2025-05-11 KL. 15:00
Lyckad premiär på City Rock

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.