NYHETER 2022-09-12 KL. 15:00

Inget tillfälligt bidrag i Kungsbacka

Av Christina Nordwall

Familjer med bostadsbidrag ska få ett tillfälligt tillägg året ut. Det har riksdagen beslutat om.
I Kungsbacka däremot kommer inte familjer med försörjningsstöd att få ta del av detta.

Inget tillfälligt bidrag i Kungsbacka
Det blir inget temporärt tillskott för de med försörjningsstöd i Kungsbacka. Foto: Riksbanken

TV-klipp och nyheter

– Vi tycker att bidrag alltid ska provas mot ett behov och inte att det ska delas ut pengar till människor bara för att det är valår, säger Emanuel Forsell (M), ledamot i Nämnden för Gymnasium och arbetsmarknad.
Förslag till beslut i nämnden för Gymnasium och arbetsmarknad var att den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget för barnfamiljer inte skulle påverka nivån på det ekonomiska biståndet under perioden juli till december 2022. Men så blev det inte efter omröstning.
– Vi lade ett yrkande och fick stöd. Efter votering blev det sex mot fem i nämnden. M och SD fick sex röster, säger Emanuel Forsell.
Har du fått några reaktioner?
– Det är ett laddat ämne men de allra flesta jag pratat med tycker det är rätt beslut. Kungsbacka kan inte bli ännu en bidragskommun utan ska hålla arbetslinjen, säger Emanuel Forsell.

Små marginaler
Elin Hysén (L), ordförande i Nämnden för Gymnasium och arbetsmarknad röstade emot. Hon håller inte alls med.
– Det här handlar om människor som inte har några marginaler från början. Det är redan behovsbedömt. Normen är beräknad tight från början, det har inte gjorts några ekonomiska anpassningar på länge och med tanke på inflation och prisökningar kan det få många konsekvenser. Hur ska man som förälder prioritera? Det finns barnfamiljer som kan bli bostadslösa när de inte kan betala hyran, inte har råd att köpa näringsrik mat till sina barn eller drar på sig skulder för att kunna betala elen, säger hon.
Rent tekniskt kommer det tillfälliga tillägget att betalas ut men i stället kommer då försörjningsstödet att minska för de det berör så att summan blir samma som tidigare.TV-klipp och nyheter

Sune en man med tusen intressen och historier
FAMILJ 2023-11-28 KL. 21:10
Premium

Sune en man med tusen intressen och historier

Hembygdskännaren fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-28 KL. 22:07
20 timmar i buss – dessutom utan chans

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.