NYHETER 2021-09-16 KL. 07:47

Ingen ökning enligt statistiken

Kan man verkligen fastslå att fler hundar fått byta ägare under pandemin? Inte om du frågar Svenska Kennelklubbens presstalesperson Hans Rosenberg.

Ingen ökning enligt statistiken
Svenska Kennelklubbens presstalesperson Hans Rosenberg.Hans Rosenberg berättar att han hör väldigt mycket prat om att ovanligt många hundar får nya ägare under pandemin. Men det finns ingenting i statistiken som backar upp ett sådant påstående.

– Jag vet att diverse hjälporganisationer får in väldigt många hundar just nu. Men enligt våra register som innehåller ungefär 70 procent av alla hundar i Sverige, finns det ingenting som tyder på att ovanligt många hundar byter ägare under pandemin.

Ingen procentuell ökning

Enligt Jordbruksverkets statistik, som innehåller alla registrerade hundar i Sverige, fick i snitt 1 371 hundar ny ägare varje månad 2019. 2020 ökade siffran till 1 462 och i år är det i snitt 1 502 hundar som får ny ägare varje månad. Procentuellt har det dock inte ökat sedan 2019 i och med att antalet hundar blivit fler för varje år som gått.

Att den stora efterfrågan på hundar skulle leda till att fler hundar hamnar hos olämpliga ägare tror inte Hans Rosenberg.

– Våra uppfödare blir fullständigt nerringda av folk som vill köpa hund. Det gör att de kan vara mer noggranna med vem de säljer till och inte.

Osäkra marknader

Uppfödare som är medlemmar i Svenska Kennelklubben är verifierade och följer klubbens regler och riktlinjer. Ger man sig som köpare in på en annan marknad bör man vara noggrann med vad man köper. Det finns både upphittade hundar och smuggelhundar ute på marknaden.

– Det är hundar som har levt under hemska förhållanden och du vet aldrig vad du får när du köper en sådan hund, säger Hans Rosenberg.

Och sättet folk ser på olika hundraser har förändrats med åren.

– Tidigare fick du knappt en krona för en blandras men idag kan vissa blandraser säljas för 70 000 kronor. Det blir en verksamhet man kan tjäna snabba pengar vilket är problematiskt.

Hans Rosenberg är av uppfattningen att det finns många köpare som inte tänker igenom sitt beslut att köpa hund. I synnerhet under coronapandemin.

– Det fungerar så länge de arbetar hemifrån men sedan har de inte räknat med att hunddagisen är fulla och att det kostar mycket pengar. Man får inte vara blåögd när man bestämmer sig för att köpa hund.

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.