NYHETER 2021-03-04 KL. 06:00

Ingen fågeldöd vid Iglasjön

För fem år sedan byggdes vindkraftparken vid Iglasjön trots protester från ornitologer. Nu visar de första resultaten att oron var överdriven. En mås och en tjäder har dött hittills.

Ingen fågeldöd vid Iglasjön
Parken vid Iglasjön.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



De åtta vindmöllorna vid Iglasjön fick ett tufft kontrollprogram av Mark- och miljödomstolen sedan Göteborgs ornitologiska förening överklagat tillståndet.

Ornitologerna var rädda för att häckande fåglar skulle flyga in i vingarna, eller skrämmas bort av buller och avskogning.

Därför beslöt domstolen om ett femårigt kontrollprogram, där både döda och levande fåglar skulle räknas år ett, år två och år fem.

Nu är delrapporten för de första två åren klar, och den sista räkningen ska ske senare i år. Resultatet är inte särskilt dramatiskt.

Oron gällde framför allt tre arter: nattskärra, trana och trädlärka. Fågelräkningarna visar att trana ligger på samma nivå som innan verken byggdes, nattskärra har möjligen minskat aningen, och trädlärka har ökat kraftigt.

Men det är svårt att exakt avgöra, det är lätt att både missa fåglar och dubbelräkna, konstaterar miljökonsulten som gjort rapporten.

Döda fåglar


Samma sak när det gäller döda fåglar: de släpas ofta iväg av rovdjur och blir inte liggande intill verken. Men med detta i minne får man ändå konstatera att dödligheten verkar extremt låg.

Inventeringen har enbart hittat en död fiskmås som har flugit in i vingarna, en tjäder som verkar ha kolliderat med ett torn och fladdermus som gjort detsamma.

Nu återstår alltså en undersökning ­– men så långt verkar inte fåglarna påverkas av vindkraften vid Iglasjön.

Tidigare i NH:

Etta med havsutsikt

Häckande fåglar ställer till problem för sol-el

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-07-03 KL. 19:00
Per-Arne VM-debuterar som 75-åring
Premium | FOTBOLL 2025-07-03 KL. 10:54
Sporten i korthet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.