Bilden är en illustration och har inget med artikeln att göra. Arkivfoto
Vid en livsmedelskontroll på Ica Kvantum i Kungsmässan förra veckan konstaterades att mat hölls för kallt, vilket kunde innebära en hälsorisk. Enligt butikens biträdande chef Erika Lindberg är detta åtgärdat och innebar enbart en sämre matkvalitet vid tillfället.
Det var den 20 februari som miljö- och hälsoskydd gjorde ett kontrollbesök på Ica Kvantum i Kungsmässan. Under kontrollen upptäcktes det att varmhållningstemperaturen var mellan 48 och 51 grader vilket medförde en risk för mikroorganismers tillväxt. Vid temperaturer under 55 grader ska man riskbedöma om maten fortfarande är säker att servera enligt miljö- och hälsoskydd. Ica Kvantum fick därför ett föreläggande om att åtgärda bristerna senaste den 26 februari, vilket man nu har gjort uppger Erika Lindberg.
– Vi hade en trasig termostat som nu är åtgärdad och lagad. Vi upptäckte det efter att de hade varit på besök, säger hon.
Enligt henne rörde det som om att varmhållningstemperaturen för kamben som därmed blev för låg och detta ska enbart varit tillfälligt.
– Det är temperaturer som tas varje dag och vid varje tillagning. Vi hade otur att det dök upp en inspektör just då, säger hon.
Den låga temperaturen ska dock inte ha inneburit någon hälsofara, uppger Erika Lindberg.
– Det innebar ingen hälsorisk. Kvalitén på produkten kan vara sämre men vi har kasserat de produkterna som var där vid det tillfället, säger hon.
Hade kunder hunnit köpa mat innan ni började slänga dem?
– Det är svårt att säga om någon hade köpt något, men i sådana fall är det ytterst få produkter, och som sagt så handlar det inte om någon hälsofara.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.