NYHETER 2022-07-06 KL. 20:00

Hundklubben ordnar dagar för ungdomar

Av Embla Starke Sundén

Mellan 12-14 juli arrangerar Kungsbackas brukshundklubb (KBHK) sommarlovsdagar för ungdomar mellan 11-16 år. Det är en del av ett initiativ som ska uppmärksamma ungdomarna om klubbens verksamhet.
– Det är oftast bara vuxna som är och tränar med sin hund, säger Karin Höök, en av de ansvariga för ungdomsverksamheten på klubben.

Hundklubben ordnar dagar för ungdomar
Lykka. Foto: Embla Starke Sundén

Gräsplanen som ligger vid klubbstugan är stor och det sitter nät uppe för att separera de olika träningsgårdarna. Det är nödvändigt då man bedriver olika typer av träning i de olika inhägnaderna. Hit får alla som är medlemmar i föreningen ta med sin hund och träna, både som deltagare i klasser och på egen hand.

Karin Höök och Giesela Magnusson är ansvariga för ungdomsverksamheten och håller på att förbereda inför Sommarlovsdagarna i juli.

Hur kommer det sig att ni arrangerar dagar specifikt för ungdomar?
– Det har länge varit ont om ungdomar i klubben. När vi förra sommaren, tillsammans med Kungsbacka kommun, arrangerade dagar specifikt för ungdomar märkte vi att det fanns ett stort intresse bland ungdomar att träna med sina hundar. Vårt mål är att de ska kunna känna att det är en verksamhet som finns till för dem också och inte endast för vuxna, säger Karin.

Brukshundklubben i Kungsbacka har funnits sedan 1967. Till en början var klubben enbart till för just brukshundar. Numer är klubben öppen för alla hundar och hundägare. Klubben erbjuder träning på olika nivåer, du kan till exempel träna lydnad eller agility. De erbjuder även utbildning för tjänstehundar av olika slag.

Klubbens vice ordförande Eva Tingström tror att benämningen brukshundklubb kan vara missvisande för vilka gruppen är till för.
– Tidigare så har brukshundklubbar främst riktat sig till renrasiga brukshundar men detta har ändrats med åren. Hos oss ska alla kunna vara med och träna med sin hund, på den nivån som funkar bäst för en själv. Jag är därför väldigt glad att klubben nu ska bygga upp en ungdomsverksamhet, förklarar hon.

Lykka, som är en Shetland sheepdog på två år, visar tillsammans med sin matte upp hur det kan se ut när man tränar agility, som är en av de vanligare hundsporterna. Hon inväntar signal och när hennes matte signalerat sätter hon fart och hoppar över hindret som är uppsatt på gräsplanen.

Karin och Giesela uppger att mängden medlemmar ökat avsevärt i och med pandemin. Det är dock fortfarande väldigt få ungdomar som kommer till klubben, trots att de märkt av att det finns ett intresse hos ungdomar.

– Som det sett ut hittills så har det inte funnits någon ungdomsverksamhet. När min familj skaffade hund märkte vi att det inte fanns någon naturlig plats för barnen att vara med på klubben. De har givetvis alltid varit välkomna till alla kurser och träffar, men det blir ofta roligare för dem om de får delta tillsammans med folk i deras egen ålder, förklarar Giesela.

I år är första året som klubben arrangerar sommarlovsdagarna på egen hand. För att få delta ska man vara medlem i klubben, vara mellan 11-16 år samt betala en avgift på 100 kronor per dag man deltar.

Fakta Sommarlovsdagar på Kungsbackas brukshundklubb:

12 juli
Specialsök och lydnad

13 juli
Agility och trix

14 juli
Rallylydnad och hoopers


SENASTE TV-NYHETERNA

Krönika: Att få läsa utan prestationskrav
ÅSIKTER 2022-08-14 KL. 15:00

Krönika: Att få läsa utan prestationskrav

Svalkande dopp i värmeböljan
NYHETER 2022-08-14 KL. 12:00

Svalkande dopp i värmeböljan

Ofredade tjejer på Storgatan
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 09:23

Ofredade tjejer på Storgatan

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Retrocamping med vänner och musik
FAMILJ 2022-08-13 KL. 15:00

Retrocamping med vänner och musik

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.